Rusia efectuează o nouă serie de manevre în Marea Neagră, aspru criticate de Ucraina

  • 10 Februarie 2022 13:33
Rusia efectuează o nouă serie de manevre în Marea Neagră, aspru criticate de Ucraina

Rusia a anunțat joi efectuarea unor exerciții planificate în Marea Neagră, cu participarea unor grupuri tactice navale din cadrul Flotei sale din Marea Neagră, în timp ce Ucraina a denunțat vehement desfășurarea aplicațiilor în apropierea coastei sale de sud, acuzând Moscova că, prin manevrele sale, a făcut 'practic imposibilă' navigația în Marea Neagră și în Marea Azov, relatează Reuters, citând agenția de presă rusă Interfax, citat de AGERPRES.

Șase nave de desant rusești din cadrul flotelor Nordului și din Marea Baltică au sosit joi la Sevastopol, oraș-port în Crimeea (peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014) unde se află baza Flotei Rusiei din Marea Neagră în vederea actualelor manevre. Acestea au venit din Marea Mediterană.

Rusia a anunțat încă de luna trecută că Forțele sale maritime vor organiza o serie de exerciții de amploare implicând toate flotele sale în ianuarie și februarie, de la Pacific la Atlantic, în cea mai recentă demonstrație de forță pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Occident legate de Ucraina.

Acțiunile Rusiei 'demonstrează o nerespectare flagrantă a regulilor și principiilor dreptului internațional', a subliniat Ministerul de Externe ucrainean, menționând că autoritățile de la Kiev vor colabora cu partenerii lor pentru a pregăti un răspuns.

'Astfel de acțiuni agresive ale Federației Ruse ca parte a războiului său hibrid împotriva Ucrainei sunt inacceptabile', se mai spune în comunicat.

Departamentul de Navigație și Oceanografie (UNiO) al Ministerului Apărării rus a anunțat miercuri seara că Rusia va închide trei zone mari în apele Mării Negre și o zonă mai mică la vest de coasta Crimeii din cauza exercițiilor militare în cursul cărora sunt programate lansări de rachete și tiruri de artilerie, a indicat Andrii Klimenko, directorul Institutului de Studii Strategice ale Mării Negre (un think tank ucrainean) și redactor-șef al BlackSeaNews, citat de Lb.ua.

Același expert citat de Ukrainska Pravda afirmă că Rusia blochează practic transportul maritim în zone mari de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre și Azov.

Astfel se blochează accesul navelor ucrainene spre strâmtoarea Kerci, care asigură trecerea din Marea Neagră în Marea Azov, perturbându-se navigația acestora de-a lungul celei mai mari părți a coastei ucrainene a Mării Negre.

Interdicția urmează să intre în vigoare la 13 februarie, 21:00 (ora Kievului), urmând să dureze până pe 19 februarie, la aceeași oră.

Rusia nu a blocat până în prezent tronsoane atât de mari pe unde trec rute maritime importante către porturile ucrainene, susține Andrii Klimenko.

''Este foarte asemănător cu pregătirile pentru ceva de genul unei 'blocade maritime' a porturilor ucrainene. Despre care am avertizat încă acum doi ani... Acest lucru trebuie oprit. La cel mai înalt nivel internațional'', subliniază Klimenko pe pagina sa de Facebook.

'Nu există coridoare pentru trecerea navelor comerciale. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în ultimii opt ani. Marea Neagră în partea de nord-vest este blocată până la limita apelor teritoriale ale Ucrainei (12 mile, granița maritimă), iar în Marea Azov - de la coasta Crimeii ocupate până la coasta ținutului Krasnodar', potrivit expertului ucrainean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău