Rusia: Duma de Stat a denunțat Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa

  • 16 Mai 2023 16:00
Rusia: Duma de Stat a denunțat Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa

Duma de Stat (Camera Deputaților) a Federației Ruse a denunțat marți, 16 mai, Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (CFE), a cărui aplicare fusese deja suspendată de Rusia în anul 2007 și care a fost semnat la începutul anilor '90 cu scopul de a preveni ca alianțele militare rivale din timpul Războiului Rece - NATO și Pactul de la Varșovia - să poată acumula forțe convenționale suficiente pentru lansarea unei ofensive, relatează Agerpres.

Proiectul de lege care denunță participarea Rusiei la acest tratat a fost trimis președintelui Vladimir Putin pentru promulgare.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, desemnat de Putin responsabil cu procesul retragerii Rusiei din tratatul CFE, a spus în fața Dumei de Stat că "va fi nevoie de circa șase luni pentru ieșirea completă a Rusiei din acest tratat", care "în condițiile actuale a devenit total un vestigiu al trecutului". "Vom transmite în mod public țărilor NATO și comunității internaționale că tocmai Occidentul, prin acțiunile sale distructive, a făcut în așa fel încât rămânerea noastră în tratat să fie pentru noi imposibilă", a justificat oficialul rus.

Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa (CFE), semnat în 1990 și actualizat în 1999, a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, întrucât elimina avantajul cantitativ și numeric pe care Uniunea Sovietică îl deținea în privința armelor convenționale. Tratatul stabilește pentru fiecare țară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă și elicoptere de atac pe care țările NATO și cele ale Pactului de la Varșovia (care formal încă exista la momentul semnării tratatului) le pot desfășura între Atlantic și Munții Ural.

După mai mulți ani de dezacorduri între Rusia și NATO, Moscova a suspendat în 2007 implementarea obligațiilor ce-i reveneau în cadrul tratatului CFE, invocând atunci planurile SUA de a desfășura elemente ale scutului antirachetă în Polonia și România, acțiune considerată de Rusia o amenințare directă la adresa securității sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău