Rusia | Doctorița care l-a sfidat pe Putin și a dat alarma despre coronavirus, arestată și amendată. „Am leșinat și m-am trezit în închisoare. Statisticile oficiale mint”

  • 07 Aprilie 2020 19:00
Rusia | Doctorița care l-a sfidat pe Putin și a dat alarma despre coronavirus, arestată și amendată. „Am leșinat și m-am trezit în închisoare. Statisticile oficiale mint” RTVi

Anastasia Vasilieva, doctorița care a adunat în jurul ei 2.000 de colegi și a dat alerta în Rusia în legătură cu epidemia covid-19, a devenit noua țintă a regimului Putin. Femeia de 36 de ani a fost convocată deja la Comitetul de anchetă, arestată, interogată și amendată în timp ce distribuia echipamente sanitare, scrie Adevărul.ro.

Potrivit sursei citate, o critică acerbă a politicii sanitare duse de Guvernul rus, Anastasia Vasilieva a fost arestată în timp ce livra măști sanitare, mănuși și echipamente medicale. În timp ce Vladimir Putin ignora epidemia de coronavirus și își pregătea referendumul care să-i permită să rămână președinte după 2024, doctorița din Moscova și circa 2.000 de colegi din întreaga țară din cadrul sindicatului independent Alianța Medicilor atrăgeau atenția asupra înmulțirii cazurilor de suspiciuni de îmbolnăvire de covid-19, boala provocată de noul coronavirus, și denunțau o situație ținută sub preș în scopuri politice, la fel ca pe vremea Uniunii Sovietice. Într-un final, liderul de la Kremlin și-a amânat referendumul și și-a schimbat abordarea pe tema coronavirusului. Pe lângă impunerea unor măsuri de izolare și supraveghere tehnologică a populației, el a dispus adoptarea unei legi care prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru difuzarea de informații false (adică informații ce nu convin regimului) despre coronavirus.

Acuzată că minte în legătură cu existența unei crize de sănătate în țară, Anastasia Vasilieva a fost convocată pe 30 martie la Comitetul de anchetă. Neintimidată, și-a continuat activitățile de ajutorare a spitalelor din țară, distribuind măști sanitare, mănuși și echipamente medicale. A fost arestată pe 2 aprilie în timp ce se deplasa în împrejurimile orașului Veliki Novgorod, la nord-vest de Moscova, și eliberată a doua zi după ore bune de semnat hârtii și interogări însoțite, potrivit ei, de o lovitură la torace și urmate de o amendă pentru nerespectarea măsurilor de carantină. Doctorița își povestește contactul avut pe 2-3 aprilie cu poliția și persoane îmbrăcate în civil într-un interviu acordat jurnalistului Marc Nexon, specialistul cotidianului francez „Le Point” pentru Rusia și fostele republici sovietice. „Plecasem să vizităm trei spitale din regiune, dar polițiștii ne-au oprit pe drumul spre Okulovka. Aparent, în baza unui ordin. Au scos un document despre nerespectarea carantinei, deși le explicasem că furnizam echipamente și că aveam dreptul (să circulăm, n. red.). Ne-au dus la un post (de poliție, n. red.) și ne-au reținut timp de opt ore ca să semnăm hârtii. Apoi, în momentul plecării, alți bărbați, unii dintre ei (îmbrăcați, n. red.) în civil, au sosit acolo. M-au scos din mașină și m-au lovit la torace. Erau cam 20-30, mulți pentru orășelul în care ne aflam. Am leșinat și m-am trezit în închisoare. Am fost interogată timp de șapte ore, până în zori, de către două persoane în fața a două camere. Mi-au pus întrebări despre coronavirus, despre numărul persoanelor infectate. Voiau să mă prindă în capcană, pentru că o nouă lege din Rusia le interzice oamenilor să spună ceva despre numărul victimelor (de coronavirus, n. red.). Mi-au tot repetat că lucrez pentru o organizație «răufăcătoare». Apoi m-au dus la un tribunal și după șase ore de așteptare am primit o amendă de 1.600 de ruble (20 de euro, n. red.)”, spune ea.

„Am livrat materiale pentru spitale și centre de ambulanță, aproximativ o mie de măști. Acesta este cel mai important lucru pentru mine. Amenințările nu îmi provoacă teamă. Este o stupiditate atât de mare că vor să mă împiedice să ajut”, continuă ea.

„Statisticile oficiale mint”

Întrebată de nivelul de dotare a spitalului din Okulovka, ea afirmă că medicii din acest oraș de circa 12.000 de locuitori „nu au absolut nimic”. „Chirurgul poartă aceeași mască de două săptămâni. Fără halat special, fără ochelari de protecție”, adaugă ea. „Anul trecut, (medicii, n. red.) au intrat în grevă pentru a obține o creștere salarială. Erau plătiți cu 14.000 de ruble (170 de euro, n. red.) pe lună. Ori, în 2012, președintele a promis ridicarea salariilor. Au obținut într-un final o creștere până la 35.000 de ruble (426 de euro, n. red.)”, subliniază ea. În ceea ce privește cazurile de coronavirus, Anastasia Vasilieva afirmă că le-a adresat această întrebare medicilor din Okulovka, dar aceștia au ridicat din umeri. „Nu dețin kituri de testare. Au cinci cazuri de pneumonie, dar nu știu motivul”, explică ea. Nici Veliki Novgorod, un oraș de peste 200.000 de locuitori,  nu stă bine deloc la capitolul echipamentelor medicale. „La Veliki Novgorod, de exemplu, situația este la fel de deplorabilă. Nu au nimic. Folosesc aceeași mască timp de o săptămână”, precizează doctorița. „În provincie, coronavirusul este abia la început și ne așteptăm ca vârful epidemiei să fie înainte de sosirea verii”, estimează ea. Întrebată dacă are idee despre numărul real al morților de covid-19 în Rusia, ea răspunde cu un simplu „nu”. „Statisticile oficiale mint, acest lucru e sigur. La Moscova și în alte părți, cadrele medicale ne spun că administrația îi amenință cu demiterea pe cei care intenționează să scrie coronavirus la diagnostic”, afirmă doctorița. „E în joc sănătatea populației. Chestiunile politice nu au loc în acest caz”, avertizează Anastasia Vasilieva, neexcluzând faptul că este vizată de autorități pentru că i-a acordat îngrijiri medicale lui Aleksei Navalnîi, principalul adversar politic al lui Vladimir Putin.

Potrivit datelor oficiale, Rusia a înregistrat 1.154 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore și a depășit marți în premieră pragul de 1.000 de îmbolnăviri pe zi. În total, Rusia a înregistrat oficial 7.497 de cazuri de contaminare cu coronavirusul SARS-CoV-2 și 58 de decese. Confruntate cu probleme de sănătate pe plan intern, autoritățile ruse încearcă în schimb să deturneze atenția prin așa-zise ajutoare umanitare în străinătate însoțite de o intensă campanie de propagandă și dezinformare. Această campanie a stârnit critici în Italia, unde surse guvernamentale au declarat în anonimat pentru „La Stampa” că 80% din materiale sunt „absolut inutile”. Un al „ajutor” rus mult mediatizat, în cazul Statelor Unite de această dată, era, de fapt, pe bani, potrivit secretarului de Stat Mike Pompeo. Miza: înaintarea pionilor geopolitici în vremuri tulburi.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău