Rusia | Deținuții vor construi o linie de cale ferată la fel ca pe vremea Gulagului

  • 10 Iunie 2021 18:48
Rusia | Deținuții vor construi o linie de cale ferată la fel ca pe vremea Gulagului

Deținuți din Extremul Orient rus vor construi al doilea tronson al căii ferate Magistrala Baikal-Amur (BAM), construită parțial de deținuți din Gulag, potrivit acordului încheiat joi între serviciile penitenciare și o firmă de construcții, relatează AFP.

"Un acord de intenție a fost semnat pentru utilizarea mâinii de lucru a celor condamnați și crearea unui sit care să funcționeze ca un centru corecțional", a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului penitenciar rus (FSIN), citat de agenția de presă RIA Novosti.

Un responsabil al firmei de construcții Bamstroimekanizația, Aleksandr Cernodiarov, a explicat că întreprinderea se confruntă cu o "gravă penurie de mână de lucru" din cauza amplorii șantierului și a pandemiei, care a sistat fluxul lucrătorilor migranți.

Armata anunțase în aprilie că va contribui la modernizarea BAM, dar - potrivit media ruse - ea nu poate furniza decât 3.000 de oameni, în timp ce aproximativ 15.000 de posturi rămân vacante.

BAM a fost construit parțial de deținuți din Gulagul sovietic, un întreg tronson al acesteia din urmă fiind numit "Bamlag". El traversează Siberia pe o lungime de peste 4.000 km, până la țărmul Mării Japoniei, pe un teren înghețat în cea mai mare parte parte a anului.

Potrivit cifrelor oficiale, citate de cotidianul economic Vedomosti, aproape 40.000 de deținuți au murit construind această linie în anii '30, dar numeroși cercetători consideră această cifră subestimată.

Era unul dintre proiectele cele mai grandioase ale URSS, care a fost de asemenea și o gaură financiară fără fund.

Al doilea tronson al acestei căi ferate urmează să aibă 340 km, iar începutul lucrărilor a fost anunțat în primăvară. Modernizarea BAM, anunțată de mult timp, face parte din obiectivele de dezvoltare a căilor ferate rusești în perspectiva anului 2025.

În martie, FSIN anunțase deja că intenționează să mobilizeze condamnați pentru ecologizarea teritoriilor din Arctica.

Recent, într-un editorial, agenția de presă oficială RIA Novosti lăuda "beneficiile" Gulagului stalinist, calificat în articol drept sursă de ascensiune socială pentru sute de mii de oameni simpli, potrivit publicației de opoziție ruse OpenMedia.

Autoarea editorialului, Viktoria Nikiforova, susținea că, în timp ce pentru "intelectualii din capitală, pentru foștii negustori și culaci, paturile din barăci erau adeseori un adevărat coșmar", pentru "țăranul sărac, pentru lumpenii orașelor, pentru copiii fără adăpost", Gulagul era aproape o "binecuvântare", deoarece "asigura hrană de trei ori pe zi, adăposturi călduroase și ceva asistență medicală".

Editorialul a stârnit critici virulente din partea societății civile ruse și a opoziției liberale. Oficial, în Gulagul stalinist au murit 1,6 milioane de persoane, dar numărul este considerat subestimat de către istoricii independenți ruși, potrivit OpenMedia.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău