Rusia desfășoară o nouă unitate de sisteme antiaeriene S-400 în Crimeea

  • 10 Ianuarie 2018 13:00
Rusia desfășoară o nouă unitate de sisteme antiaeriene S-400 în Crimeea

Rusia a desfășurat o nouă unitate - a doua la număr - de sisteme antiaeriene S-400 Triumf (cod de identificare NATO SA-21 Growler) - un sistem avansat de rachete sol-aer - în Crimeea pentru a controla granița cu Ucraina, relatează miercuri agenția oficială de presă RIA Novosti.

Prin intermediul presei, Moscova și-a motivat gestul prin faptul că autoritățile de la Kiev încearcă să se doteze cu rachete de croazieră care ar pune în pericol peninsula anexată de Rusia în martie 2014, precizează Agerpres

Mai exact, noua unitate de sisteme antiaeriene S-400 Triumf, instalată la Sevastopol, va controla spațiul aerian dintre Chongar și Armiansk la granița cu Ucraina, a indicat pentru agenția menționată de presă o sursă din cadrul structurilor de putere din peninsula care face parte în prezent din Federația Rusă.

'Sarcina celei de-a doua unități de sisteme S-400 este de a detecta la timp și în caz de necesitate de a distruge aparate aeriene venite dinspre Ucraina și care ar reprezenta un pericol pentru Crimeea', a specificat interlocutorul RIA Novosti.

În ultimul timp, potrivit acestuia, Ucraina 'și-a intensificat retorica agresivă la adresa Crimeii', iar recent a efectuat teste cu rachete de croazieră.

'Aceste teste cu rachete ucrainene reprezintă un pericol pentru peninsulă, întrucât traiectoria de zbor a acestora este practic imprevizibilă. Pentru evitarea unor "accidente", în Crimeea se creează un sistem eșalonat de apărare antiaeriană, iar sarcina unității de sisteme S-400 din Sevastopol este de a elimina astfel de amenințări pe distanțe lungi', a afirmat responsabilul citat.

Ministerul Apărării rus anunțase în luna decembrie că o nouă unitate de sisteme antiaeriene S-400 Triumf va intra în serviciu în Crimeea la 12 ianuarie 2018. În primăvara anului trecut, o primă unitate de sisteme S-400 a fost instalată la Feodosia (Crimeea).

Instalarea noii unități de S-400 la Sevastopol este un semnal de avertizare pentru dezvoltatorii de rachete ucraineni, a declarat miercuri pentru RIA Novosti Dmitri Belik, deputat în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus) din partea Sevastopolului.

Unitățile de S-400 din Sevastopol și din Feodosia sunt gata să respingă potențialele amenințări cu rachete dinspre Ucraina, susține Belik.

'Indiferent ce ar testa tacticienii de la Kiev, orice fel de aparat sau proiectil care va trece frontiera aeriană a peninsulei, fără autorizație, va fi cu siguranță doborât - fie că se îndreaptă în direcția podului din Crimeea, fie în cea a sanatoriilor din Eupatoria. Voi spune un singur lucru: orice încercare de a testa apărarea noastră antiaeriană se va sfârși prost', a avertizat el.

Unitățile de sisteme antiaeriene S-400, instalate în diferite locuri ale peninsulei formează un cerc strâns antiaerian în jurul peninsulei, fără 'zone moarte', a mai spus deputatul menționat.

Încă anul trecut, Kievul declarase că modele de rachete cu rază medie de acțiune, care au fost testate în cursul anului 2016, ar putea să intre în producție în 2017 pentru a echipa forțele armatei ucrainene. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare (SNBO), Oleksandr Turcinov, indicase că unele din noile versiuni modificate de rachete tactice sunt capabile să lovească ținte la o distanță de până la 700 de kilometri și pot deveni un factor de descurajare a Rusiei.

Potrivit portalului ucrainean Depo.ua, ar fi vorba de rachete 'Olha' și 'Grom', dezvoltate de concernul 'Iujmaș' - care ar putea contracara sistemele operativ-tactice rusești Iskander-M. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău