Rusia: Deputați regionali ai opoziției îi cer lui Putin să decreteze încheierea mobilizării

  • 06 Decembrie 2022 16:10
Rusia: Deputați regionali ai opoziției îi cer lui Putin să decreteze încheierea mobilizării

Reprezentanți ai opoziției ruse din cinci consilii regionale au făcut apel la președintele Vladimir Putin cerându-i să emită un decret pentru a pune capăt mobilizării militare parțiale pe care el a anunțat-o în septembrie pentru a întări forța de invazie a Moscovei în Ucraina, relatează Agerpres.

Ministerul Apărării a anunțat încheierea convocării a 300.000 de rezerviști la 31 octombrie după săptămâni de haos în care sute de mii de ruși au fugit din țară și au apărut numeroase informații despre bărbați recrutați greșit. Kremlinul a declarat la acel moment că niciun decret oficial de anulare a mobilizării nu este necesar.

Emilia Slabunova, consilier al opoziției în Karelia, în nord-vestul Rusiei, a spus că absența unui astfel de decret înseamnă că cei deja recrutați nu pot părăsi forțele armate.

Comandanții au refuzat să-i elibereze și recursurile în instanță împotriva unor astfel de refuzuri nu au dus nicăieri, a precizat ea. Tribunalele au fost de partea comandanților, invocând faptul că decretul de mobilizare din septembrie al lui Putin încă mai avea putere legală.

Avocați militari au confirmat pentru Reuters că acest lucru s-a întâmplat în cel puțin două cazuri în instanță - unul lângă Moscova și altul la Cita, în Siberia.

"Noi, în calitate de consilieri, reprezentăm alegătorii noștri și aceste apeluri ale noastre sunt rezultatul a numeroase apeluri din partea cetățenilor", a spus Slabunova.

Reuters a văzut apeluri similare făcute de deputați ai opoziției în regiunile Moscova, Sankt Petersburg, Pskov și Veliki Novgorod. Toți sunt membri ai partidului liberal de opoziție Iabloko.

Întrebat dacă Kremlinul cunoaște inițiativa consilierilor regionali, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat marți că "deja s-a lămurit totul" pe tema mobilizării, așa că nu este nimic nou de spus în această privință.

Este rar și riscant ca oficiali aleși să conteste public Kremlinul cu privire la desfășurarea războiului în Ucraina. În urma invaziei sale din 24 februarie, Rusia a introdus legi stabilind lungi pedepse cu închisoarea pentru "discreditarea" forțelor armate sau răspândirea de "știri false" despre ele, amintește Reuters.

Potrivit consilierilor opoziției, lipsa unui decret care să încheie mobilizarea "creează incertitudine juridică", permite "cetățenilor să continue să fie recrutați în armată" și "permite comandanților militari să le refuze cetățenilor eliberarea din serviciu".

"Cunosc cazuri în care birourile noastre de înrolare militară deja eliberează astăzi convocări pentru ianuarie și februarie", a spus Boris Vișnevski, un consilier din Adunarea Legislativă din Sankt Petersburg care a semnat de asemenea un apel către președintele rus.

El a spus că această situație se datorează "lacunei juridice" create de absența decretului, ceea ce "deschide oportunități de haos legal".

Reuters nu a putut confirma cazurile la care el a făcut aluzie.

Vișnevski a mai spus că el și colegii săi din celelalte regiuni nu se tem de represalii.

"Suntem singura forță politică din țară care în mod deschis i se opune lui Putin", a declarat el. "Încercăm să facem ceva, deci încă mai există speranță", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău