Rusia, declarată stat care sponsorizează terorismul - rezoluție a Parlamentului European

  • 23 Noiembrie 2022 15:25
Rusia, declarată stat care sponsorizează terorismul - rezoluție a Parlamentului European

Parlamentul European, reunit miercuri în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat cu largă majoritate o rezoluție prin care Rusia este declarată stat sponsor al terorismului și care utilizează mijloace de terorism, solicitare făcută în mod repetat Occidentului de către președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskim, scrie hotnews.ro.

Rezoluția a fost adoptată de europarlamentari cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă și 44 abțineri, iar în textul acesteia se arată că atacurile și atrocitățile deliberate comise de forțele ruse și de reprezentanții acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile și alte încălcări grave ale dreptului internațional și umanitar constituie acte de terorism și crime de război, conform unui comunicat al Parlamentului European.

Astfel, Rusia este declarată drept stat care sponsorizează terorismul și "recurge la mijloace teroriste".

“Să fie menținute la nivelul minim absolut toate contactele UE cu reprezentanții oficiali ruș”

Întrucât în prezent Uniunea Europeană nu poate desemna oficial un stat drept sponsor al terorismului, Parlamentul European le solicită UE și statelor sale membre să elaboreze un cadru juridic adecvat și să ia în considerare adăugarea Rusiei pe o astfel de listă. Acest lucru ar duce la o serie de măsuri restrictive semnificative împotriva Moscovei și ar avea implicații restrictive profunde pentru relațiile UE cu Rusia.

De asemenea, Parlamentul European cere Consiliului să includă organizația paramilitară rusă Wagner, Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut și sub numele de Kadîroviți, precum și alte grupări armate, miliții și interpuși finanțați de Rusia pe lista UE a teroriștilor.

Parlamentul European mai cere Uniunii Europene:

- Să izoleze și mai mult Rusia la nivel internațional, inclusiv în ceea ce privește apartenența Rusiei la organizații și organisme internaționale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite

- Să reducă relațiile diplomatice cu Rusia

- Să fie menținute la nivelul minim absolut contactele UE cu reprezentanții oficiali ruși

- Instituțiile din UE afiliate statului rus care răspândesc propaganda de stat în întreaga lume să fie închise și interzise.

În contextul escaladării actelor de terorism ale Kremlinului împotriva civililor ucraineni, rezoluția PE solicită statelor membre să finalizeze rapid lucrările privind un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.

“Trebuie să ne raportăm la Rusia ca la orice alt susținător al terorismului”

Eurodeputații mai doresc ca țările UE să prevină, să investigheze și să urmărească penal orice eludare a sancțiunilor existente și, împreună cu Comisia Europeană, să ia în considerare posibile măsuri împotriva țărilor care încearcă să ajute Rusia să eludeze măsurile restrictive puse deja în aplicare.

- “Susținem că Rusia este stat sponsor al terorismului, cerem creșterea sprijinului pentru Ucraina și înăsprirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse, inclusiv printr-un embargo complet asupra combustibililor fosili, abandonarea completă a conductelor Nord Stream 1 și 2 și mărirea listei de persoane care sunt supuse sancțiunilor.

- Rusia, ca stat sponsor al terorismului, trebuie izolată în totalitate pe plan internațional, inclusiv în ceea ce privește apartenența ei la organizații internaționale, precum Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite

- Atât timp cât Rusia se comportă ca un stat sponsor al terorismului, trebuie să ne raportăm la Rusia ca la orice alt susținător al terorismului”, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan, co-inițiator al rezoluției votate miercuri de PE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău