Rusia declară că scutul antirachetă din România poate genera anularea Tratatului forțelor nucleare

  • 25 Septembrie 2018 15:01
Rusia declară că scutul antirachetă din România poate genera anularea Tratatului forțelor nucleare

Sistemul antirachetă din România riscă să conducă la anularea Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF), iar responsabilitatea aparține Statelor Unite, acuză Ministerul rus de Externe, anunță Mediafax.

"Sisteme balistice americane sunt instalate în România, iar curând vor apărea și în Polonia. Dacă această problemă rămâne nerezolvată, Tratatul forțelor nucleare intermediare ar putea fi ruinat. În mod clar, Statele Unite vor fi responsabile de anularea Tratatului", afirmă Vladimir Iermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare și Controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe.

"Vom fi pregătiți să purtăm discuții despre viitorul Tratatului oricând și oricum. Nu există motive să se spună că Rusia ar încălca acest acord", a subliniat oficialul rus, citat de agenția de presă Tass.

Administrația Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori inițiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România și Polonia, precum și montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul și NATO susțin că instalațiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea amenințărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează amenințarea nord-coreeană. Relațiile dintre Rusia și Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina și Siria.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău