Rusia | Cunoscută asociație pentru apărarea drepturilor omului, clasată drept ''agent străin''

  • 14 Februarie 2019 09:06
Rusia | Cunoscută asociație pentru apărarea drepturilor omului, clasată drept ''agent străin''

Justiția rusă a anunțat miercuri că a clasat o cunoscută asociație pentru apărarea drepturilor omului din Rusia drept "agent străin", denumire controversată aplicată organizațiilor care beneficiază de o finanțare provenită din străinătate, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ministerul rus al Justiției a precizat că a inclus mișcarea "Pentru Drepturile Omului" pe această listă după un "control inopinat de documente ale ONG-ului".

Critic feroce al Serviciului Federal de Securitate (FSB), președintele organizației, Lev Ponomariov, 77 de ani, a fost închis timp de 16 zile în decembrie, după ce a distribuit pe rețelele sociale un apel la o manifestație neautorizată.

"Este un nou atac care mă vizează personal, pentru că eu critic deschis FSB pentru urmăririle declanșate împotriva tinerilor" opozanți, a declarat Ponomariov miercuri pentru AFP, adăugând că nu va face apel la această nouă decizie.

La sfârșitul lui 2014, ONG-ul "Pentru Drepturile Omului" a primit deja această denumire controversată. Un an mai târziu, Ministerul Justiției a revenit asupra acestei decizii și a retras ONG-ul de pe listă, după o plângere depusă de Lev Ponomariov, militant respectat pentru drepturile omului în Rusia.

O lege votată în 2012 obligă organizațiile care beneficiază de o finanțare din străinătate și care au o "activitate politică", concept foarte imprecis, să se înregistreze în Rusia ca "agent străin" și să se afișeze ca atare în toate comunicatele sau activitățile publice. Aceste demersuri sunt însoțite de importante constrângeri administrative și financiare. De atunci, 69 de ONG-uri au fost clasate în Rusia drept "agenți străini", printre care multe organizații de apărare a drepturilor omului, dar și asociații ecologiste.

Această denumire controversată a fost aplicată în epoca stalinistă opozanților reali sau presupuși, apoi a fost folosită în anii 1970 și 1980 pentru a-i descrie pe disidenți, acuzați că sunt în solda Occidentului. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău