Rusia continuă să producă drone Orlan în pofida sancțiunilor Occidentului

  • 16 Decembrie 2022 13:25
Rusia continuă să producă drone Orlan în pofida sancțiunilor Occidentului

Cu toate că Occidentul a sancționat compania rusă care produce dronele Orlan, folosite de Rusia în invazia din Ucraina, această companie continuă să lucreze grație intermediarilor care îi înlesnesc achiziționarea din străinătate a pieselor de schimb necesare, a dezvăluit joi o anchetă jurnalistică, transmite Agerpres.

''Războiul din Ucraina durează deja de mai bine de nouă luni și în tot acest timp compania producătoare de drone ruse achiziționează piese de schimb occidentale'', a constatat anchetat realizată de portalul Vajniie Istorii, ziar independent rus cu sediul în Letonia, și Institutul Britanic de Investigații pentru Apărare (RUSI).

Compania rusă Spețialni Tehnologhiceski Țentr (STTs) ''este vizată de sancțiuni, de aceea nu poate cumpăra direct piese. Dar există intermediari în Statele Unite, China și Rusia care îi permit să evite restricțiile'', au explicat investigatorii.

''Dronele Orlan sunt ochii și urechile armatei ruse. Permit localizarea militarilor și a echipamentelor ucrainene și calibrarea focului. Pot intercepta convorbiri, bruia semnalul telefoanelor mobile sau difuza mesaje de propagandă'', a declarat expertul militar rus Kiril Mihailov.

Un alt expert menționat în anchetă, Pavel Luzin, a afirmat că, înainte de începerea ''campaniei militare'' în Ucraina, Rusia dispunea de circa 1.500 de drone de acest tip, fabricate în țară în 2010 sau 2011.

Potrivit RUSI, în fabricarea acestor drone se folosesc componente de la companiile americane Altera, Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, de la cele europene STMicroelectronics și NXP Semiconductors, și de la cele nipone Renesas Electronics și Saito Seisakusho.

Vajniie Istorii a descoperit că fabrica rusă achiziționează o parte din componentele necesare pentru producerea dronelor Orlan de pe piața digitală rusă de echipament electronic Citylink, de unde a cumpărat mărfuri în valoare de 300 de milioane de ruble (4,64 milioane de dolari) în primele cinci luni ale acestui an.

Totuși, potrivit autorilor investigației, principalul furnizor este compania rusă SMT-Ilogic, cu toate că reprezentanții acestei companii care fabrică drone au dezmințit pentru Vajniie Istorii orice legătură cu STTs.

''SMT-Ilogic se prezintă drept unul dintre principalii furnizori de echipament electronic și componente din Rusia. Din 2017, compania a importat în Rusia mărfuri în valoare de circa 70 de milioane de dolari'', au dezvăluit investigatorii, care au precizat că grosul livrărilor provine din China.

După cum relatează Vajniie Istorii, STTs este principalul client al SMT-Ilogic și câștigurile pe care le aduce acestei companii reprezintă aproape 80% din câștigurile totale.

Investigatorii au dezvăluit legături între ambele companii, care dovedesc că SMT-Ilogic a fost creată de STTs în 2015, la scurt timp după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea și după primele sancțiuni ale Occidentului împotriva Rusiei.

În afara intermediarului rus, STTs mai are un presupus intermediar în Hong Kong, compania Asia Pacific Links, care, din 2017 și până în prezent, a livrat mărfuri în valoare de 12 milioane de dolari. Jumătate din aceste mărfuri au fost achiziționate în ultimele nouă luni și jumătate, adică de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

Ancheta numește și un presupus intermediar american, compania Ik Tech, cu sediul în Florida și care între 2018-2021 a livrat componente în valoare de 2,2 milioane de dolari.

''Printre mărfurile achiziționate existau aproape 1.400 de procesoare GUM3703FEBY produse de Gumstix, identice cu cele găsite în Ucraina în dronele ruse Orlan'', au menționat autorii investigației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău