Rusia cere Germaniei detalii complete asupra testelor privind presupusa otrăvire a lui Navalnîi

  • 02 Septembrie 2020 17:07
Rusia cere Germaniei detalii complete asupra testelor privind presupusa otrăvire a lui Navalnîi

Rusia a cerut Germaniei să ofere detalii complete ale testelor medicale care i-au fost efectuate lui Aleksei Navalnîi, un politician rus de opoziție aflat în comă la Berlin după o presupusă otrăvire în Siberia luna trecută, a relatat miercuri un ziar rus citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Potrivit ziarului RBC, procuratura generală a cerut informații Ministerului Justiției german cu privire la tratamentul lui Navalnîi, inclusiv rezultatele testelor pentru droguri, otrăvuri, metale grele și inhibitori de colinesterază, care afectează sistemul nervos.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea procuraturii sau a ministerului german cu privire la modul în care ar răspunde la cerere.

Procurorii ruși au declarat luna trecută că nu văd necesitatea unei anchete penale în legătură cu acest caz deoarece nu au găsit niciun semn că a fost comisă o infracțiune.

Navalnîi, un binecunoscut critic al președintelui Vladimir Putin în ultimul deceniu, s-a îmbolnăvit într-un zbor din Siberia spre Moscova la 20 august după ce a băut un ceai la aeroport. Aliații săi cred că el este ultimul dintr-o serie de critici ai Kremlinului otrăviți în mod deliberat, dar autoritățile ruse au declarat că nu există o dovadă a acestui lucru.

Navalnîi a fost transportat pe calea aerului luna trecută la spitalul Caritate din Berlin, unde medicii au spus că este posibil ca el să fi fost otrăvit cu un inhibitor de colinesterază, o substanță găsită în toxine nervoase ca aceea folosită în tentativa de otrăvire a unui fost agent dublu rus în Anglia în 2018.

"Există o concluzie a unei comisii de experți în medicină legală cu o analiză spectrală detaliată a oricărui narcotic, substanțe psihotrope, puternice, otrăvitoare identificate în organismul lui A.A. Navalnîi, inclusiv metale grele?", se pune întrebarea în scrisoare, postată integral pe website-ul RBC.

"Au fost găsite în probele biologice ale lui A.A. Navalnîi substanțe din grupul inhibitorilor de colinesterază? Care anume, mai exact?".

Sunt puse o serie de alte întrebări detaliate, inclusiv:

- Ce medicamente au fost utilizate pentru tratamentul lui Navalnîi și în ce doze

- Dacă starea lui s-a înrăutățit și de ce

- Care au fost rezultatele testelor efectuate pe inima sa și sistemele respirator și nervos central.

Procuratura cere prelevarea de probe din sângele lui Navalnîi, urină, păr, unghii, salivă și interiorul obrazului și să fie furnizate cât mai curând posibil copii ale rapoartelor medicale.

Ea promite că va trata rezultatele în mod confidențial și exclusiv în scopul investigării a ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi.

În scrisoare se spune că între timp anchetatorii ruși au confiscat peste 100 de articole, au examinat imagini de televiziune cu circuit închis și au ordonat mai mult de 20 de examinări medico-legale, dar că până acum nu au găsit dovezi că Navalnîi a fost victima unui act criminal deliberat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău