Rusia cere „explicații suplimentare'' AIEA în legătură cu raportul organizației după inspecția de la centrala Zaporojie

  • 07 Septembrie 2022 16:35
Rusia cere „explicații suplimentare'' AIEA în legătură cu raportul organizației după inspecția de la centrala Zaporojie

Rusia a cerut "explicații suplimentare" Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) asupra unor părți din raportul său cu privire la situația de la centrala nucleară Zaporojie (sudul Ucrainei), a declarat miercuri ministrul de externe Serghei Lavrov, citat de Reuters.

AIEA a cerut marți încetarea bombardamentelor în apropierea centralei și stabilirea imediată a unei zone de securitate în jurul uzinei, într-un raport publicat după misiunea de la centrala Zaporojie de săptămâna trecută.

Centrala este controlată de forțele ruse din luna martie, dar este în continuare operată de personal ucrainean și conectată la rețeaua electrică ucraineană. Kievul și Moscova se acuză reciproc de bombardamente în apropierea centralei, suscitând temeri cu privire la o catastrofă nucleară de tipul celei de la Cernobîl.

Lavrov a declarat agenției de presă Interfax că Moscova are nevoie de mai multe informații despre concluziile AIEA și a trimis o solicitare de a se furniza date suplimentare.

"Sunt necesare explicații suplimentare, căci raportul are un anumit număr de puncte. Nu le voi enumera acum, dar i-am cerut clarificări directorului general al AIEA", a afirmat Lavrov, citat de Interfax.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a acuzat Occidentul că a exercitat presiuni asupra misiunii AIEA care a efectuat inspecția la centrală, transmite AGERPRES.

Agenția de presă de stat RIA Novosti a citat-o pe Maria Zaharova afirmând că Rusia a furnizat AIEA date complete despre sursa bombardamentelor și s-a întrebat de ce organizația nu a numit Ucraina ca sursă a atacurilor asupra centralei nucleare în raportul său.

Mai mult, purtătoarea de cuvânt a MAE rus a declarat că Ucraina își coordonează atacurile asupra centralei cu ajutorul SUA și al altor state occidentale.

Ucraina neagă că a atacat centrala și a acuzat Moscova că depozitează arme grele în incinta centralei nucleare, o afirmație respinsă de Rusia.

Agenția nucleară rusă (Rosatom) va oferi un sprijin larg membrilor misiunii AIEA care rămân la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de armata rusă, a declarat directorul general al companiei ruse de stat, Aleksei Lihaciov, citat de EFE.

"Suntem pregătiți și avem obligația de a oferi un sprijin larg AIEA, specialiștilor care lucrează la centrala Zaporojie pentru a garanta siguranța centralei nucleare", a declarat el într-un interviu oferit televiziunii publice ruse în cadrul Forumului Economic Estic.

Rosatom, a subliniat Lihaciov, a fost și este în contact permanent cu AIEA, cu care interacționează pentru a "rezolva probleme practice".

"Am făcut, facem și vom continua să facem tot ce este posibil pentru a asigura securitatea centralei nucleare Zaporojie", a subliniat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău