Rusia | Campania prezidențială pentru alegerile de la 18 martie a început, iar Putin este marele favorit

  • 18 Decembrie 2017 12:25
Rusia | Campania prezidențială pentru alegerile de la 18 martie a început, iar Putin este marele favorit

Campania electorală a început oficial luni în Rusia, unde alegerile prezidențiale vor avea loc la 18 martie, marele favorit fiind președintele Vladimir Putin, candidat pentru un al patrulea mandat, relatează AFP.

Campania a fost lansată prin publicarea unui decret al Consiliului Federației în jurnalul oficial Rossiskaia Gazeta.

Acest decret a confirmat de asemenea data de 18 martie pentru scrutin, în concordanță cu decizia luată vineri de Consiliul Federației.

Data de 18 martie va coincide cu împlinirea a patru ani de la semnarea tratatului de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, la două zile după un referendum considerat ilegal de către Kiev și Occident.

Ajuns la putere în 2000, Vladimir Putin a anunțat că va candida pentru un al patrulea mandat, iar o victorie l-ar plasa în fruntea țării până în 2023 și l-ar transforma în liderul rus cu cea mai mare longevitate la putere după Iosif Stalin.

El a precizat joi că se va prezenta ca un candidat 'independent', și nu ca un candidat al partidului Rusia Unită, apropiat al Kremlinului, mizând "pe un sprijin larg din partea cetățenilor".

Conform unui sondaj de opinie făcut public miercuri de institutul independent Levada, Vladimir Putin, care nu are o reală concurență, este creditat cu 75% din intențiile de vot.

Principalul său opozant, Aleksei Navalnîi, cel mai probabil nu va putea candida din cauza mai multor condamnări în justiție, în special pentru deturnare de fonduri, în procese pe care el le denunță ca fiind fabricate.

Potrivit președintei Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, 23 de candidați "și-au exprimat până acum dorința de a participa" la alegerile prezidențiale.

Printre ei se regăsesc liderii Partidului Comunist și ai partidului de extremă-dreapta LDPR, tolerate de regim și cu membri în Parlament, unde nu reprezintă decât o opoziție de fațadă, sau candida liberală Ksenia Sobciak, fiica fostului mentor al președintelui rus devenită o jurnalistă de opoziție.

Nici unul dintre ei nu este creditat cu mai mult de 10% din intențiile de vot, conform sondajului centrului Levada. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău