Rusia blochează prelungirea misiunii OSCE în Ucraina, denunță SUA

  • 31 Martie 2022 18:20
Rusia blochează prelungirea misiunii OSCE în Ucraina, denunță SUA

SUA au denunțat energic joi blocarea de către Rusia a prelungirii misiunii de observare a OSCE în Ucraina, misiune care din 2014 a monitorizat respectarea încetării focului în Donbas și al cărei mandat, ce necesită să fie aprobat anual, expiră joi, relatează AFP și EFE, citate de Agerpres.

"Este profund regretabil că Rusia a blocat consensul asupra prelungirii mandatului misiunii speciale de observatori în Ucraina", după opt ani de mandat, a declarat ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter, vorbind în Consiliul permanent al organizației.

"Este iresponsabil și nejustificat", a adăugat el, conform transcriptului discursului său publicat joi pe site-ul internet al reprezentanței diplomatice americane pe lângă Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

"Nimeni nu va uita niciodată acțiunile Federației Ruse care ne-au adus astăzi în acest punct: continuarea unui război de agresiune neprovocat și barbar împotriva Ucrainei", a declarat diplomatul american.

Carpenter a afirmat că, de când Rusia a ocupat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, misiunea OSCE "a contribuit la reducerea tensiunii".

Surprinsă de invazia rusă la 24 februarie, OSCE a evacuat totuși în zilele următoare mai multe sute de observatori provenind din zeci de țări, care supravegheau încetarea focului după 2014 între Ucraina și cele două regiuni separatiste proruse Donețk și Lugansk.

Singura instituție internațională pentru documentare asupra situației pe teren, OSCE spera să se poată întoarce în Ucraina când condițiile de securitate ar putea fi garantate pentru personalul său.

Moscova îi aprobase desfășurarea în cadrul acordurilor de pace din 2014, validate de ONU.

Doi observatori au murit în cadrul acestei operațiuni. Americanul Joseph Stone a fost ucis de o explozie în 2017 și ucraineanca Marina Fenina a murit în cursul bombardamentelor asupra Harkovului la 1 martie.

OSCE își are sediul la Viena, în Austria, după instituirea sa în 1975, în plin Război rece, pentru a favoriza dialogul Est-Vest.

Din ea fac parte în prezent 57 de state membre, între care atât țări NATO, cât și cele aflate pe orbita Rusiei.

Spre deosebire de negocierile diplomatice de la Minsk din 2014, OSCE nu a fost asociată celor care se desfășoară în prezent între Rusia și Ucraina sub egida Turciei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău