Rusia avertizează SUA că se termină timpul pentru încheierea unui nou acord privind controlul armelor nucleare

  • 02 August 2022 15:19
 Rusia avertizează SUA că se termină timpul pentru încheierea unui nou acord privind controlul armelor nucleare

Oficiali de la Kremlin au transmis marți Statelor Unite că timpul pentru negocierea unei înțelegeri de înlocuire a tratatului de reducere a armelor nucleare "Noul START" se scurge rapid și că dacă acordul va expira în 2026 fără a fi înlocuit, securitatea globală va fi slăbită, transmite REUTERS.citat de Rador.

Tratatul Noul START, încheiat în 2011, a obligat Statele Unite și Rusia să limiteze numărul rachetelor balistice intercontinentale, al rachetelor balistice lansate de pe submarine și al bombardierelor grele echipate pentru transportul de armament nuclear. De asemenea, limitează numărul focoaselor nucleare ale acelor rachete și bombardiere, precum și pe cel al lansatoarelor pentru rachete. Tratatul a fost prelungit până la 4 februarie 2026. "Moscova a vorbit în mod repetat despre necesitatea de a începe astfel de negocieri cât mai curând posibil, deoarece mai este puțin timp", le-a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Dacă tratatul încetează să existe fără a fi înlocuit cu ceva solid, atunci va avea cel mai negativ impact asupra securității și stabilității mondiale", a spus dl Peskov. Noul START a fost la doar câteva zile de la expirare când a fost reînnoit anul trecut, iar un nou acord va necesita probabil negocieri lungi, împreună cu un proces de ratificare, care necesită timp.

Președintele american Joe Biden a declarat luni că administrația sa este pregătită să negocieze "rapid" un nou acord care să înlocuiască Noul START, dar că administrația de la Moscova ar trebui să demonstreze că este pregătită să reia negocierile cu Washingtonul privind controlul armelor nucleare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău