Rusia avertizează Lituania sa deblocheze tranzitul mărfurilor către Kaliningrad

  • 21 Iunie 11:36
Rusia avertizează Lituania sa deblocheze tranzitul mărfurilor către Kaliningrad

Rusia a avertizat Lituania că va lua măsuri, pe care a evitat să le precizeze, dacă tranzitul mărfurilor către exclava rusă Kaliningrad nu va fi restabilit, scrie defenseromania.ro.

Lituania, țară membră a NATO și a Uniunii Europene, a anunțat săptămâna trecută că a interzis tranzitarea mărfurilor aflate sub incidența sancțiunilor UE pe teritoriul său, atât către, cât și dinspre exclava rusă, invocând obligativitatea respectării regulilor comunitare. Lista include cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a apărat decizia și a spus că țara sa pune în aplicare pur și simplu sancțiunile impuse de UE, precizând că măsurile au fost luate după „consultarea cu Comisia Europeană și în conformitate cu orientările acesteia”.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat la rândul său că Vilniusul urmează sancțiunile UE.

„Lituania nu a adoptat nicio restricție națională unilaterală și aplică doar sancțiunile Uniunii Europene”, a spus Borrell după o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE.

Interdicția a fost confirmată vineri de Departamentul de marfă al Serviciului feroviar de stat al Lituaniei într-o scrisoare către clienți, în urma „clarificării” Comisiei Europene cu privire la mecanismul de aplicare a sancțiunilor.

În prima parte a zilei, Kremlinul a declarat că decizia Lituaniei este „fără precedent” și „încalcă tot ceea ce există”.

Dacă în viitorul apropiat tranzitul de mărfuri între regiunea Kaliningrad și restul teritoriului Federației Ruse prin Lituania nu este restabilit în totalitate, atunci Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale, se precizează într-un comunicat al Ministerului de Externe rus, prin care se informează și că responsabilul cu afaceri al Lituaniei la Moscova a fost chemat pentru a i se înmâna o scrisoare de protest împotriva măsurilor „provocatoare” și „deschis ostile”.

„Situația este mai mult decât gravă și necesită o analiză foarte profundă înainte de adoptarea oricăror măsuri sau decizii”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit guvernatorului din Kaliningrad, Anton Alikhanov, interdicția ar afecta aproximativ 50% din toate importurile către exclavă.

Îndemnând cetățenii din Kaliningrad să nu  recurgă din panică la cumpărături excesive, guvernatorul Alikhanov a precizat că două nave transportau deja mărfuri între Kaliningrad și Sankt Petersburg, iar alte șapte vor fi în serviciu până la sfârșitul anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,74
Câțiva nori
Umiditate:66 %
Vint:3,6 m/s
Sat
25
Sun
26
Mon
25
Tue
26
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău