Rusia avertizează că persistă riscul unui conflict armat în Venezuela

  • 31 Ianuarie 2019 14:22
Rusia avertizează că persistă riscul unui conflict armat în Venezuela

Rusia a avertizat că persistă riscul unui 'conflict armat major' în Venezuela și și-a exprimat dorința de a participa la un mecanism de mediere pentru a depăși criza din această țară, potrivit EFE și TASS, citate de Agerpres.

'Din păcate, nu se poate spune că pericolul unui conflict armat (în Venezuela) a dispărut', a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

În același timp, ea a negat că Rusia are în vedere evacuarea diplomaților sau a familiilor lor și, în general, a personalului care lucrează la reprezentanțele sau societățile ruse din Venezuela.

Rusia, a subliniat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, 'este dispusă să se alăture mecanismelor de mediere sau consultărilor care să fie acceptate de ambele tabere' în Venezuela.

'Salutăm disponibilitatea președintelui Venezuelei (Nicolas Maduro) de a accepta eforturi internaționale în acest sens', a spus ea.

Zaharova a insistat că Moscova consideră că posibilitățile de asistență diplomatică acordată Venezuelei în soluționarea crizei, pe care a calificat-o drept 'extrem de complexă', nu au fost epuizate.

'Înțelegem că această abordare este împărtășită de țări din regiune. Tocmai din acest motiv, unele state consideră drept o chestiune de urgență necesitatea de a convoca o conferință internațională', a adăugat ea, referindu-se la inițiativa Mexicului și a Uruguayului.

Pe de altă parte, reprezentanta MAE de la Moscova a denunțat faptul că liderul opoziției, Juan Guaido, autoproclamatul președinte al Venezuelei, 'cheamă deschis forțele armate venezuelene să comită o lovitură de stat'.

'Vedem că patronii occidentali (ai opoziției venezuelene) încurajează în mod public și prin toate mijloacele această linie distructivă. Se pare că pentru Washington nu există limite', susține Maria Zaharova.

Totodată, ea a avertizat că sancțiunile pe care Statele Unite intenționează să le aplice sectorului petrolier venezuelean reprezintă 'o cale directă către catastrofă, inclusiv una ecologică'.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, acțiunea Statelor Unite 'seamănă cu un mare act de sabotaj care vizează nu numai dimensiunea politică, ci și provoacă daune geopolitice la nivel internațional'.

În actuala criză din Venezuela, Rusia este de partea regimului președintelui Nicolas Maduro, în timp ce SUA, o bună parte din țările din America Latină și Europa îl sprijină pe liderul opoziției Juan Guaido.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău