Rusia avertizează că persistă riscul unui conflict armat în Venezuela

  • 31 Ianuarie 2019 14:22
Rusia avertizează că persistă riscul unui conflict armat în Venezuela

Rusia a avertizat că persistă riscul unui 'conflict armat major' în Venezuela şi şi-a exprimat dorinţa de a participa la un mecanism de mediere pentru a depăşi criza din această ţară, potrivit EFE şi TASS, citate de Agerpres.

'Din păcate, nu se poate spune că pericolul unui conflict armat (în Venezuela) a dispărut', a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

În acelaşi timp, ea a negat că Rusia are în vedere evacuarea diplomaţilor sau a familiilor lor şi, în general, a personalului care lucrează la reprezentanţele sau societăţile ruse din Venezuela.

Rusia, a subliniat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, 'este dispusă să se alăture mecanismelor de mediere sau consultărilor care să fie acceptate de ambele tabere' în Venezuela.

'Salutăm disponibilitatea preşedintelui Venezuelei (Nicolas Maduro) de a accepta eforturi internaţionale în acest sens', a spus ea.

Zaharova a insistat că Moscova consideră că posibilităţile de asistenţă diplomatică acordată Venezuelei în soluţionarea crizei, pe care a calificat-o drept 'extrem de complexă', nu au fost epuizate.

'Înţelegem că această abordare este împărtăşită de ţări din regiune. Tocmai din acest motiv, unele state consideră drept o chestiune de urgenţă necesitatea de a convoca o conferinţă internaţională', a adăugat ea, referindu-se la iniţiativa Mexicului şi a Uruguayului.

Pe de altă parte, reprezentanta MAE de la Moscova a denunţat faptul că liderul opoziţiei, Juan Guaido, autoproclamatul preşedinte al Venezuelei, 'cheamă deschis forţele armate venezuelene să comită o lovitură de stat'.

'Vedem că patronii occidentali (ai opoziţiei venezuelene) încurajează în mod public şi prin toate mijloacele această linie distructivă. Se pare că pentru Washington nu există limite', susţine Maria Zaharova.

Totodată, ea a avertizat că sancţiunile pe care Statele Unite intenţionează să le aplice sectorului petrolier venezuelean reprezintă 'o cale directă către catastrofă, inclusiv una ecologică'.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, acţiunea Statelor Unite 'seamănă cu un mare act de sabotaj care vizează nu numai dimensiunea politică, ci şi provoacă daune geopolitice la nivel internaţional'.

În actuala criză din Venezuela, Rusia este de partea regimului preşedintelui Nicolas Maduro, în timp ce SUA, o bună parte din ţările din America Latină şi Europa îl sprijină pe liderul opoziţiei Juan Guaido.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chişinău
1,3 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:2,1 m/s
Sun
7 °C
Mon
8 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C
Thu
8 °C

Curs oficial BNM 29 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 -0.0000
USD 17.7711 -0.0000
RON 4.0440 -0.0000
UAH 0.7243 -0.0000
RUB 0.2704 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău