Rusia | Autoritățile declară alte două site-uri de știri "agenți ai străinătății"

  • 16 Octombrie 2021 09:36
Rusia | Autoritățile declară alte două site-uri de știri

Două noi mass-media online au fost declarate vineri "agenți ai străinătății" de către guvern, decizie ce continuă să limiteze libertatea de exprimare și vocile critice la adresa puterii din Rusia, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ministerul justiției a adăugat pe lista cu "agenți ai străinătății" portalul de știri online Rosbalt.ru și site-ul web specializat în analiza știrilor din actualitate Republic.

Rosbalt.ru, care un site popular, are birouri în Moscova și Sankt Petersburg, în timp ce Republic funcționează pe bază de abonamente.

Clasificarea ca "agent al străinătății" obligă un mijloc de informare în masă să facă public acest statut în toate publicațiile, textele, videoclipurile și mesajele sale de pe rețelele de socializare, ceea ce este foarte descurajant pentru surse și agenții de publicitate și îngreunează activitatea jurnaliștilor.

"Desigur, Republic nu are finanțări din exterior, există doar grație banilor de la abonați", a declarat pe Telegram redactorul său șef, Dmitri Kolezev.

Zeci de jurnaliști și numeroase mass-media independente, inclusiv Rain TV și Meduza, un site de știri popular, au fost desemnate "agenți ai străinătății" de către instanțe din Rusia.

Pe lista ministerului justiției se află, în prezent, aproape 90 de nume.

Printre mass-media independente care nu figurează pe listă se numără Echo Radio Moscova și ziarul Novaia Gazeta, al cărui redactor-șef Dmitri Muratov a primit Premiul Nobel pentru pace săptămâna trecută alături de jurnalista filipineză Maria Ressa.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat totuși că Premiul Nobel acordat jurnalistului Dmitri Muratov nu este un "scut" care să îl protejeze de statutul de "agent al străinătății". Dacă Muratov "nu încalcă legea rusă, dacă nu oferă niciun motiv pentru a fi declarat agent al străinătății, atunci acest lucru nu se va întâmpla", a spus Putin. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău