Rusia anunță expulzarea a șapte diplomați danezi ca reacție la o măsură similară luată de Copenhaga în legătură cu Ucraina

  • 05 Mai 2022 14:26
Rusia anunță expulzarea a șapte diplomați danezi ca reacție la o măsură similară luată de Copenhaga în legătură cu Ucraina

Rusia a anunțat joi expulzarea a șapte diplomați danezi ca represalii la o măsură similară luată de Copenhaga în urma ofensivei militare a Moscovei în Ucraina, relatează AFP.

"Șapte colaboratori ai ambasadei Regatului Danemarcei în Rusia au fost declarați 'persona non grata' și trebuie să părăsească teritoriul țării în două săptămâni", a precizat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat, adăugând că un alt diplomat danez nu a primit viza rusă, scrie Agerpres.

Este o măsură de răspuns la expulzarea a 15 diplomați ruși în Danemarca la începutul lunii aprilie, conform aceleiași surse.

Ministerul a precizat că l-a convocat pe ambasadorul danez pentru "a protesta ferm" împotriva acestei decizii luate de Copenhaga, precum și împotriva sprijinului militar oferit Ucrainei de Danemarca.

"Politica deschis antirusă a regatului aduce un prejudiciu grav relațiilor bilaterale", subliniază comunicatul.

La rândul său, ministrul danez al Afacerilor Externe, Jeppe Kofod, a precizat, într-o declarație scrisă pentru AFP, că expulzarea vizează patru diplomați și alți trei colaboratori care fac parte din personalul non-diplomatic.

"Este vorba de o decizie complet nedreaptă și profund problematică, ce subliniază că Rusia nu vrea un dialog veritabil, nici diplomație", a spus Kofod.

Ofensiva dusă de Rusia în Ucraina de la 24 februarie a stârnit un val de condamnări internaționale și o serie de sancțiuni care sunt acompaniate de expulzarea a sute de diplomați ruși de către țările occidentale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău