Rusia anunță că brațul robotizat al ISS va inspecta capsula Soiuz afectată de un posibil impact cu un micrometeorit

  • 18 Decembrie 2022 15:30
Rusia anunță că brațul robotizat al ISS va inspecta capsula Soiuz afectată de un posibil impact cu un micrometeorit

Brațul robotizat lung de 17 metri și produs de Canada al Stației Spațiale Internaționale (ISS) va inspecta capsula spațială Soiuz andocată la unul dintre porturile avanpostului orbital, după ce recent a fost observată o scurgere din capsulă înainte de o ieșire autonomă în spațiu, a anunțat duminică Agenția spațială rusă Roscosmos, transmite Agerpres.

După ce ieșirea în spațiu ce urma să aibă loc la 15 decembrie a fost anulată, Roscosmos a anunțat că a fost avariat învelișul protector exterior al unui compartiment pentru instrumente de la bordul capsulei Soiuz MS-22, avarie în urma căreia s-ar fi produs o scurgere a unui lichid de răcire.

Conform Roscomos, cosmonauții Serghei Prokopiev, Dmitri Petelin și Anna Kikina se bucură duminică de o zi de odihnă la bordul ISS, prilej cu care vor putea urmări și Finala Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar.

"Capsula Soiuz MS-22 va fi inspectată cu ajutorul camerelor instalate pe brațul SSRMS (Space Station Remote Manipulator System). Rezultatele vor fi comunicate pe Pământ în cursul zilei de luni", conform Roscosmos.

Denumit și Canadarm2, echipamentul SSRMS este un braț robotizat cu lungimea de 17 metri care îndeplinește diferite funcții de mentenanță, descarcă încărcăturile trimise în spațiu și poate manevra și alte vehicule pentru a le ajuta să andocheze la unul dintre porturile ISS.

Temperatura în interiorul capsulei Soiuz MS-22 a fost redusă de către Centrul pentru Controlul Misiunii din apropiere de Moscova, aflându-se în limitele specificate, se mai precizează în comunicatul Roscosmos.

În prezent sunt în desfășurare pregătirile pentru lansarea unei capsule Soiuz MS-23 de pe cosmodromul din Baikonur, în Kazahstan, iar Agenția spațială rusă a oferit asigurări că această lansare poate fi accelerată dacă va fi nevoie, mai notează Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău