Rusia anulează exercițiile militare în apropierea granițelor NATO, din cauza coronavirusului

  • 20 Mai 2020 12:16
Rusia anulează exercițiile militare în apropierea granițelor NATO, din cauza coronavirusului

Armata rusă reduce anvergura exercițiilor sale pe perioada pandemiei de COVID-19 și nu planifică organizarea unor manevre în apropierea liniei de frontieră cu țări membre ale NATO, a anunțat marți ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de agenția de presă RIA Novosti în pagina sa electronică, potrivit Agerpres și digi24.

„În perioada pe care o traversăm cu toții, adică în perioada epidemiei de coronavirus, militarii noștri au anunțat că reduc amploarea exercițiilor și că nu planifică organizarea lor în apropierea liniei de contact cu Alianța Nord-Atlantică”, a declarat Lavrov în cursul unei videoconferințe de presă.

În martie, viceministrul rus al apărării general-colonelul Aleksandr Fomin declarase într-un interviu acordat semioficiosului "Izvestia" că armata rusă încearcă să găsească "puncte de înțelegere" cu NATO.

„Din proprie inițiativă, am încetat să mai desfășurăm exerciții militare în apropierea imediată a granițelor Rusiei cu țări occidentale. Avioanele noastre survolează Marea Baltică cu transponderele deschise. Facem dovada unei deschideri fără rezerve în desfășurarea exercițiilor militare”, a afirmat Fomin, citat de grupul media RBK. 

Problema avioanelor de vânătoare rusești care zboară cu transponderele oprite peste Marea Baltică în spațiul aerian internațional, în imediata apropiere a țărilor baltice - Lituania, Letonia, Estonia, toate membre ale NATO și unde Alianța Nord-Atlantică efectuează misiuni de protejare a spațiului lor aerian - au făcut obiectul mai multor controverse între NATO și Moscova.

Totodată, cotidianul Izvestia susține că Rusia menține de două luni un moratoriu unilateral cu privire la organizarea de exerciții militare, sugerând că inițiativa Moscovei nu a găsit ecou în cadrul NATO, care a desfășurat la 15 mai operațiunea internațională Open Spirit în Letonia, iar în iunie plănuiește să organizeze exerciții denumite Allied Spirit.

Cu toate acestea, avioanele rusești de vânătoare continuă să survoleze mările Baltică și Neagră, zone de interes comun la granița dintre Rusia și NATO. Potrivit agenției de presă Interfax, două bombardiere rusești de tipul Tu-22M3, cu autonomie mare de zbor, au efectuat marți un zbor deasupra Mării Negre. „În cadrul acestei misiuni, bombardierele pe distanțe lungi au parcurs circa 4.500 de km și s-au aflat în zbor peste cinci ore”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Apărării rus, citat de Interfax.

NATO ceruse anterior Rusiei să participe la actualizarea Documentului de la Viena, care definește măsuri de consolidare a încrederii, securității și de reducere a amenințărilor privind apariția unor conflicte militare în regiunea țărilor membre ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), notează RIA Novosti și Izvestia.

Documentul de la Viena a fost încheiat sub egida OSCE pentru facilitarea interacțiunii între Rusia și NATO în domeniul securității. Documentul datează din 1991, iar de atunci a fost actualizat de mai multe ori. El conține mecanismele de bază pentru prevenirea incidentelor militare în Europa, precum și reguli de notificare asupra unor exerciții militare.

Relațiile dintre Rusia și NATO s-au deteriorat după ce Moscova a anexat în 2014 peninsula ucraineană Crimeea, pe fondul unei politici față de Occident amintind de perioada Războiului rece.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău