Rusia amenință România: „Tentativele provocatoare nu vor rămâne fără răspuns. Să se gândească serios la consecințe”
-
14 August 2020 11:45
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat în briefingul de presă de joi planurile SUA privind desfășurarea în România a unei părți din unitățile militare americane retrase din Germania - așa cum au declarat recent reprezentanți de rang înalt ai armatei Statelor Unite - și a denunțat faptul că aceste planuri, la fel ca decizia Pentagonului de a-și spori prezența militară în Polonia și în țările baltice, se înscriu în strategia NATO de creare a unui „arc de tensiune” la granițele de vest ale Federației Ruse, potrivit unei sinteze a briefingului postat pe site-ul MAE rus, informează Agerpres.
„Washingtonul nu ascunde că aceste măsuri fac parte din eforturile de consolidare a așa-numitei 'axe nord-sud' de la Marea Baltică până la Marea Neagră, destinată să devină linie de 'descurajare' a Rusiei. România este considerată în cadrul acestui plan drept cap de pod cheie pentru proiectarea forței în regiunea Mării Negre”, a menționat Zaharova.
„Se vede clar tendința de sporire sistematică a grupării de forțe SUA-NATO în așa-numita zonă 'de lângă frontieră', ceea ce în terminologia Alianței înseamnă granițele vestice ale Rusiei'', a spus ea în continuare, adăugând că ''în momentul de față este vorba de apariția în regim aproape permanent a unor contingente semnificative ale SUA și ale aliaților lor în Europa de Est, adică acolo unde nu au mai fost niciodată înainte''. ''Faptul că o astfel de prezență este numită cazuistic rotație continuă nu schimbă esența problemei”, consideră reprezentanta MAE rus.
„Acești pași, dacă vor fi făcuți, pun în pericol prevederea stabilită în Actul fondator NATO-Rusia privind angajamentul (Alianței) de a nu desfășura forțe combatante semnificative în noile țări membre ale Organizației”, a afirmat ea. „Toate acestea mărturisesc intenția Statelor Unite și a aliaților lor din NATO de a continua să formeze un fel de arc de tensiune de-a lungul liniei de contact cu Rusia în detrimentul securității europene”, susține Zaharova.
„Este clar că astfel de tentative provocatoare nu vor rămâne fără un răspuns adecvat din partea Rusiei. Acest fapt ar trebui luat în considerare și în capitalele acelor țări din Europa de Est, care zi și noapte se gândesc ce ar mai putea să inventeze în materie de rusofobie, invitând pe teritoriul lor soldați americani. Le sfătuim să cântărească minuțios toate riscurile și să se gândească serios la consecințe”, a avertizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Recent, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Aleksandr Grușko, a declarat că aspirația țărilor din Europa de Est de a găzdui trupe americane nu va contribui la consolidarea securității acestor state.
Reacția MAE al Rusiei intervine după ce șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, și șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli, au efectuat săptămâna trecută (în perioada 7-9 august) o vizită în România în cadrul căreia au abordat cu responsabili de la București problema „rotației mai multor forțe în regiunea Mării Negre, în particular în România”, conform unui comunicat al Ministerului Apărării României transmis vinerea trecută.
Discuțiile cu oficialii români au vizat numărul de soldați americani ce urmează să fie dislocați suplimentar în România și locurile în care aceștia se vor afla, a afirmat generalul James C. McConville, subliniind creșterea cooperării militare cu România, după întâlnirea de la MApN, cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă, și cu șeful Statului Major, general-locotenent Daniel Petrescu, conform aceluiași comunicat.
Anterior, șeful Pentagonului, Mark Esper, anunțase că 5.000 dintre cei 11.900 de soldați care vor fi retrași din Germania vor fi relocați în alte baze militare din Europa, unde vor avea misiuni prin rotație.