Rusia afirmă că poate finanța singură Nord Stream 2 dacă SUA vor recurge la sancțiuni

  • 24 Septembrie 2018 18:47
Rusia afirmă că poate finanța singură Nord Stream 2 dacă SUA vor recurge la sancțiuni

Rusia poate finanța singură gazoductul Nord Stream 2, care va lega Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, dacă SUA vor decide să aplice sancțiuni acestui proiect căruia i se împotrivește președintele american Donald Trump, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția EFE.

„Rusia are capacitatea să o facă, dar sperăm că nu vom asista la un asemenea huliganism” din partea SUA, a spus Peskov într-o declarație dată grupului de presă rus RBK, făcând referire la eventuala impunere a unor sancțiuni americane împotriva companiilor participante la proiectul Nord Stream 2.

Dmitri Peskov a dat acest răspuns după ce a fost întrebat dacă președintele Vladimir Putin chiar i-a promis cancelarului german Angela Merkel, la reuniunea desfășurată în august la Meseberg, că Rusia va finanța gazoductul Nord Stream 2 dacă SUA vor impune sancțiuni împotriva companiilor participante la proiect, așa cum a relatat duminică publicația germană Suddeutsche Zeitung.

Amenințarea cu privire la posibile astfel de sancțiuni a fost formulată și de secretarul american al energiei Rick Perry, în timpul recentei sale vizite la Moscova.

Însă nu doar SUA se opun construirii acestui gazoduct, ci și mai multe țări din estul Europei, în special Polonia, în timp ce proiectul este sprijinit de Germania. Un argument invocat de adversarii acestui proiect este că el va crește dependența energetică a Europei față de Rusia.

Noul gazoduct va avea o capacitate de transport de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an. Printre companiile participante la proiect se numără concernul rus Gazprom, compania franceză Engie, societățile germane Uniper și Wintershall, compania austriacă OMV și cea britanico-olandeză Shell.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău