Rusia afirmă că nu există suficiente dovezi care să susțină poziția Germaniei că Navalnîi a fost otrăvit

  • 25 August 2020 13:57
Rusia afirmă că nu există suficiente dovezi care să susțină poziția Germaniei că Navalnîi a fost otrăvit

Un înalt oficial sanitar din Rusia a declarat marți că Germania nu pare să aibă suficiente dovezi pentru a susține că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit, iar Kremlinul consideră la rândul său că medicii germani s-au pripit.

Spitalul Charite din Berlin, care îl tratează de sâmbătă pe Navalnîi, aflat în comă, după evacuarea sa dintr-un spital din Siberia, a transmis luni că Navalnîi a fost otrăvit cu un fel de inhibitor de colinesterază, care împiedică eliberarea normală a acetilcolinei, un neurotransmițător.

Directorul Biroului de Medicină Legală din Moscova, Serghei Șigheev, a spus că este "prematur" să se ajungă la o astfel de concluzie fără identificarea unei otrăvi anume, conform unor comentarii transmise de agenția oficială de presă rusă TASS.

"Activitatea colinesterazei variază semnificativ de la o persoană la alta, în special din cauza anumitor boli cronice", a declarat Șigheev, potrivit DPA.

"În prezent putem vorbi doar de faptul că s-a descoperit la pacient o scădere a activității colinesterazei. Pe asta se bazează concluzia privind otrăvirea cu un inhibitor de colinesterază. Concluzia este prematură", a spus el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că medicii germani s-au pripit cu concluzia lor, potrivit AFP.

"Analiza medicală a medicilor noștri și cea a medicilor germani concordă în totalitate. Însă concluziile lor diferă. Nu înțelegem această precipitare a colegilor germani", a spus el într-o videoconferință de presă.

În același timp, Peskov a declarat că, în acest moment, Kremlinul nu vede nevoia de a investiga circumstanțele care l-au adus pe Navalnîi în această stare, potrivit Reuters.

El a precizat că va fi lansată o investigație atunci când s-ar stabili definitiv că el a fost otrăvit.

"Dacă este identificată substanța și dacă se stabilește că este vorba de otrăvire, atunci, bineînțeles, va exista un motiv de investigație", a adăugat el.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Rusiei să ancheteze suspiciunea că Navalnîi a fost otrăvit și ca vinovații să fie trași la răspundere.

În vârstă de 44 de ani, Navalnîi a fost în ultimul deceniu unul dintre cei mai duri oponenți interni ai președintelui rus Vladimir Putin, organizând mai multe serii de proteste împotriva liderului de la Kremlin, pe care îl acuză de perpetuarea fenomenului extrem de răspândit al corupției.

Lui Navalnîi i s-a făcut rău joi în timpul unui zbor de la Tomsk, oraș din Siberia, spre Moscova, iar aeronava a aterizat de urgență în orașul siberian Omsk pentru ca opozantul să fie spitalizat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:1,54 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău