Rusia acuză Israelul de prăbușirea avionului Il-20 în Siria și anunță că va riposta

  • 18 Septembrie 2018 15:07
Rusia acuză Israelul de prăbușirea avionului Il-20 în Siria și anunță că va riposta

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu l-a avertizat marți pe omologul său israelian Avigdor Liberman că Moscova își rezervă 'dreptul să riposteze' după doborârea din greșeală de către apărarea antiaeriană siriană a unui avion de recunoaștere rusesc, cu 15 militari la bord, Rusia considerând că Israelul este 'total' responsabil pentru acest incident, întrucât antiaeriana siriană a lovit avionul rusesc în urma unui raid aerian israelian, transmite AFP.

'Ne rezervăm dreptul să ripostăm pe viitor', i-a transmis la telefon Șoigu lui Liberman. Ministrul rus a menționat că 'vina' pentru moartea celor 15 soldați ruși 'aparține în întregime Israelului', doborârea avionului rusesc survenind după ce antiaeriana siriană a răspuns unui atac efectuat de aviația israeliană cu avioane F-16 asupra regiunii Latakia, fieful președintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit Agerpres. 

Avionul rusesc de recunoaștere, de tipul Il-20, a fost doborât în noaptea de luni spre marți de o rachetă S-200 deasupra Mării Mediterane, la circa 30 de kilometri de coasta siriană, în timp ce se îndrepta către baza aeriană rusă de la Hmeimim, în Siria, la numai câteva minute după un atac efectuat în Siria de patru avioane F-16 ale armatei israeliene.

Armata rusă reproșează Israelului în special faptul că a avertizat-o cu privire la acest atac cu 'mai puțin de un minut' înaintea executării lui. În plus, 'piloții israelieni, au folosit avionul rusesc drept acoperire, plasându-l sub tirul antiaerienei siriene', mai menționează Ministerul rus al Apărării.

Anterior, Ministerul rus al Apărării a vorbit și despre efectuarea unor raiduri israeliene cu rachete asupra provinciei Latakia, menționând de asemenea că sistemele rusești au detectat lansarea unor rachete de pe fregata franceză Auvergne, dar un purtător de cuvânt al Ministerului francez al Apărării a dezmințit orice implicare în acest atac.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a transmis presei că Kremlinul este 'foarte preocupat' de situația creată în urma doborârii avionului rusesc, dar a evitat deocamdată orice alt comentariu despre viitorul relațiilor ruso-israeliene, menționând doar că 'situația este în curs de analiză'.

Între timp, serviciul de presă al diplomației ruse a anunțat că ambasadorul Israelului la Moscova, Harry Koren, a fost convocat la MAE rus.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că epava avionului a fost localizată la 27 de kilometri de coasta Siriei și au fost recuperate deja 'fragmente de corpuri și lucruri personale' ale militarilor ruși aflați la bordul avionului. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
1,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
12
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău