Rusia acuză aviația britanică de „provocări” prin interceptarea avioanelor sale de patrulare deasupra Mării Negre

  • 27 August 2018 11:45
Rusia acuză aviația britanică de „provocări” prin interceptarea avioanelor sale de patrulare deasupra Mării Negre

Acuzația, formulată de ambasada rusă la Londra, survine după ce avioane de vânătoare britanice, desfășurate în România la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, au interceptat joi deasupra Mării Negre un avion rusesc de patrulare maritimă, în al doilea incident de acest fel survenit de la începutul săptămânii.

Rusia a acuzat forțele aeriene britanice, Royal Air Force (RAF), că au interceptat în mod periculos aparate militare rusești deasupra Mării Negre, în scopul de a provoca Moscova, după ce două astfel de acțiuni au avut loc săptămâna trecută, transmite Reuters.

Avioanele de vânătoare Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force au decolat de la baza Kogălniceanu în urma semnalării prezenței unui avion rusesc de tipul Be-12, care decolase din Crimeea și zbura în direcția sud-vest deasupra Mării Negre, a anunțat vineri Ministerul britanic al Apărării, citat de Reuters.

Această nouă operațiune a survenit după interceptarea miercuri dimineață, tot de către avioanele Eurofighter Typhoon ale Royal Air Force, a două avioane de luptă rusești Su-30 Flanker în apropiere de spațiul aerian al NATO deasupra Mării Negre.

'(...) Ce fel de amenințare pentru Marea Britanie sau chiar aliații săi prezintă, în mod ipotetic, un avion de patrulare rusesc în timp ce întreprinde zboruri în apropierea propriei liniei costiere a Rusiei, la peste 2.000 km de insulele britanice', scrie ambasada rusă la Londra, într-un comunicat emis sâmbătă.

'În loc să întărească securitatea cuiva, autoritățile britanice folosesc o astfel de prezență militară (în zona Mării Negre) pentru acțiuni provocatoare. Nu doar prin a face declarații verbale, oricât de regretabile sunt ele, ci și în termeni militari reali, ceea ce este pur și simplu periculos', susține comunicatul.

Ministerele britanice al Apărării și de Externe au refuzat să comenteze duminică pe marginea comunicatului ambasadei ruse.

Trei state riverane Mării Negre -România, Bulgaria și Turcia - sunt aliate ale Marii Britanii în cadrul NATO.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău