Rusia a primit sute de drone iraniene pentru a ataca Ucraina (Casa Albă)

  • 09 Iunie 2023 18:41
Rusia a primit sute de drone iraniene pentru a ataca Ucraina (Casa Albă)

Casa Albă a declarat vineri că Rusia pare să își adâncească cooperarea în domeniul apărării cu Iranul și că a primit sute de drone de atac unidirecționale, pe care le folosește pentru a lansa atacuri în Ucraina, transmite Rador.

Citând informații recent declasificate, Casa Albă a declarat că dronele sau vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au fost construite în Iran, transportate peste Marea Caspică și apoi folosite de forțele rusești împotriva Ucrainei.

 "Rusia a folosit drone iraniene în ultimele săptămâni pentru a lovi Kievul și pentru a teroriza populația ucraineană, iar parteneriatul militar Rusia-Iran pare să se adâncească", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-un comunicat. "Suntem, de asemenea, îngrijorați de faptul că Rusia colaborează cu Iranul pentru a produce UAV-uri iraniene din interiorul Rusiei", a subliniat oficialul american.

John Kirby a mai spus că SUA au informații potrivit cărora Rusia primește din Iran materiale necesare pentru a construi o fabrică de producție de drone, care ar putea fi pe deplin operațională la începutul anului viitor. "Facem publice imagini din satelit cu locația planificată a acestei uzine de fabricare a UAV-urilor în Zona Economică Specială Alabuga din Rusia", a spus John Kirby și a adăugat că sprijinul între cele două țări funcționează în ambele sensuri, Iranul căutând să cumpere echipamente militare în valoare de miliarde de dolari de la Rusia, inclusiv elicoptere și radare.

"Rusia a oferit Iranului o cooperare fără precedent în domeniul apărării, inclusiv în ceea ce privește rachetele, electronica și apărarea aeriană. Acesta este un parteneriat de apărare la scară largă care este dăunător pentru Ucraina, pentru vecinii Iranului și pentru comunitatea internațională. Continuăm să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a expune și întrerupe aceste activități, inclusiv prin împărtășirea acestui lucru cu publicul - și suntem pregătiți să facem mai mult", a subliniat John Kirby. Transferurile de drone constituie o încălcare a normelor ONU și SUA vor încerca să tragă la răspundere cele două țări, a punctat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău