Rusia a plasat explozibili la 4 din cele 6 unități ale centralei nucleare de la Zaporojie. GUR: Situația nu a fost niciodată atât de gravă ca acum

  • 26 Iunie 2023 09:03
Rusia a plasat explozibili la 4 din cele 6 unități ale centralei nucleare de la Zaporojie. GUR: Situația nu a fost niciodată atât de gravă ca acum

Potrivit ultimelor declarații ale șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR), Kyrylo Budanov, făcute în cadrul unui interviu acordat publicației britanice The New Statement, forțele ruse au finalizat pregătirile pentru un atac terorist asupra centralei nucleare de la Zaporojie (ZNPP), scrie defenseromania.ro.

"Planul pentru un atac terorist asupra ZNPP a fost pe deplin dezvoltat și aprobat. Pentru a accelera accidentul, se pot folosi mijloace tehnice", a declarat Budanov, remarcând că reactoarele nucleare fără răcire se pot topi într-un interval de timp cuprins între 10 ore și 14 zile.

„Situația nu a fost niciodată atât de gravă ca acum”, a subliniat Budanov vorbind despre amplasarea de către ruși a explozibililor în apropierea a patru dintre cele șase unități de putere ale centralei și despre utilizarea deficitară a rezervorului de răcire a acestora.

Șeful GUR s-a arătat îngrijorat de faptul că înfrângerea forțelor ruse pe malul stâng al Niprului ar putea determina Kremlinul să ordone executarea unui atac terorist asupra ZNPP, întrucât Rusia consideră crearea unei zone de dezastru nuclear ca o modalitate eficientă de a preveni avansarea trupelor ucrainene și de a îngheța linia frontului în actuala ei formă.

… iar forțele ucrainene avansează

Între timp, pe 25 iunie, forțele ucrainene au avansat între 600 și 1.000 de metri pe direcțiile sud și nord în jurul orașului strategic Bahmut. 

„Forțele de apărare păstrează inițiativa, continuă operațiile ofensive”, a declarat Serghei Cerevatiun, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional “Est” al Forțelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, pe 24 iunie, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar, a anunțat că armata ucraineană „a avansat pe toate direcțiile”. Zona în care Ucraina a avansat se întinde de la Bahmut (regiunea Donețk) până la localitatea Vasylivka (estul regiunii Zaporojie), a precizat aceasta.

Ministerul Apărării din Regatul Unit a confirmat situația din teren, precizând că Ucraina face „progrese tactice mici, dar constante, în zone cheie”.

Situația curentă vine pe fondul rebeliunii Wagner, care a generat o undă de confuzie în rândul trupelor ruse și în urma căreia Rusia a retras din zonele de luptă unele unități de elită. 

Potrivit informațiilor din surse ucrainene, aproximativ două companii ale Diviziei 76 Desant-Asalt din Rusia au fost îmbarcate pe aeronave IL-76 și retrase la Moscova, unde comandamentul rus intenționează să le mențină cel puțin o săptămână.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău