Rusia a oprit, cel mai probabil, zborurile avioanelor de recunoaștere A-50, după ce două astfel de aeronave au fost doborâte în Ucraina

  • 02 Martie 18:55
Rusia a oprit, cel mai probabil, zborurile avioanelor de recunoaștere A-50, după ce două astfel de aeronave au fost doborâte în Ucraina

Probabil că Rusia a reținut la sol avioanele sale de recunoaștere A-50 care erau trimise în sprijinul operațiunilor din Ucraina după doborârea a două astfel de aeronave, a declarat Ministerul Apărării din Regatul Unit în raportul său din 2 martie. Totodată, Rusia ar putea încerca să repună în funcțiune avioane mai vechi A-50 pentru a compensa pierderile, scrie HotNews.

Serviciile de informații din Marea Britanie spun că menținerea la sol a aeronavelor A-50 va continua până la finalizarea investigațiilor interne cu privire la incapacitatea de a proteja un alt bun esențial și la modul de reducere a amenințării permanente reprezentate de apărarea aeriană ucraineană.

Forțele aeriene ruse au pierdut recent două dintre avioanele sale A-50, unul în ianuarie și altul pe 23 februarie, din cauza atacurilor ucrainene. Un astfel de avion costă în jur de 330 de milioane de dolari.

Avionul A-50 oferă mai multe funcții critice pentru războiul aflat în desfășurare în Ucraina, cum ar fi detectarea sistemelor de apărare aeriană, rachete ghidate și coordonarea țintelor pentru avioanele de luptă rusești.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iurii Ignat, a declarat pe 27 februarie că forțele ucrainene nu au detectat un avion A-50 de câteva zile de la 23 februarie.

„Acesta este un deficit de capacitate pe care Rusia nu și-o poate permite cu privire la spațiul aerian contestat din estul și sudul Ucrainei”, crede ministerul.

Pierderea suportului A-50 va degrada probabil conștientizarea situației echipajelor aeriene și va forța avioanele de război rusești să își asume riscuri mai mari pentru a sprijini forțele terestre, se arată în analiza.

Rusia a suferit recent o serie de pierderi de putere aeriană, inclusiv 10 avioane de vânătoare Su-34 și două avioane de luptă Su-35 în ultimele două săptămâni din februarie. Încă un Su-34 a fost doborât pe 1 martie.

Potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit, Rusia ar putea încerca să repună în funcțiune avioanele mai vechi A-50 pentru a compensa pierderile, deoarece probabil că există doar câteva aeronave în prezent în funcțiune.

Șeful serviciilor secrete militare din Ucraina, Kirilo Budanov, a declarat că flota A-50 a Rusiei include în prezent doar șase avioane operaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău