Rusia a lansat 15 drone asupra Ucrainei, din care Kievul a doborât 14

  • 28 Martie 2023 12:01
Rusia a lansat 15 drone asupra Ucrainei, din care Kievul a doborât 14

Armata rusă a lansat în noaptea de luni spre marți 15 drone asupra teritoriului Ucrainei, a cărei apărare antiaeriană a reușit să doboare 14 din aceste aparte, au informat forțele armate ucrainene pe contul lor de Facebook, transmite Agerpres.

''În timpul nopții, dușmanul a trimis 15 drone Shahed-136 (de fabricație iraniană - n.r.) pentru a realiza atacuri aeriene. Paisprezece din ele au fost distruse de militarii noștri'', a informat armata ucraineană.

Anterior, forțele aeriene ucrainene au informat că drone Shahed au fost lansate din nordul și sud-estul Ucrainei.

Serhii Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev, a declarat că 12 drone au fost ''detectate și distruse'' în spațiul aerian din jurul capitalei.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a informat pe contul său de Telegram că în capitală s-au produs mai multe explozii, iar una a provocat la un spațiu comercial un incendiu care a fost stins fără a provoca victime.

Chiar dacă sunt distruse înainte de a-și atinge obiectivul, dronele pot exploda atunci când sunt interceptate, scrie EFE.

Trei drone vizau provincia Dnipropetrovsk, din centrul țării. Două dintre ele au fost distruse de apărarea antiaeriană, iar o a treia a lovit clădirea unei companii private și a provocat un incendiu, fără victime, a informat administrația militar din regiune.

Rusia atacă cu drone Shahed infrastructuri critice din Ucraina, în special rețeaua electrică, încă din luna octombrie a anului trecut. Datorită, în parte, trimiterii de către aliați a unor sisteme de apărare antiaeriană, Ucraina reușește să intercepteze majoritatea acestor drone folosite în astfel de atacuri, notează EFE.

Sistemele occidentale permit Ucrainei să fie evitate daunele la sistemul electric, în contextul în care, înainte de primirea acestora, milioane de ucraineni rămâneau fără curent electric după atacurile ruse asupra infrastructurii ucrainene. Însă experții avertizează că Rusia s-ar putea folosi de aceste drone, cu costuri relativ reduse, pentru a obliga Ucraina să recurgă la armament mult mai scump pentru a le doborî.

Separat, surse militare ucrainene au declarat marți că armata rusă continuă să se încăpățâneze să obțină controlul asupra orașului Bahmut, pe frontul de est, însă fără succes și suferind pierderi umane și materiale importante.

În acest context, sarcina principală a forțelor militare ale Ucrainei ''este să epuizeze armata rusă și să-i inducă pierderi uriașe'', a explicat Oleksandr Sîrskîi, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, pe contul său de Telegram.

''Trupele ruse încearcă să-și concentreze principalele eforturi pe frontul din Bahmut (în regiunea Donețk). Nu renunță la tentativele lor de a înconjura și captura orașul'', a adăugat oficialul ucrainean.

Însă, ''grație eroismului și profesionalismului acțiunilor noastre militare, abile și coordonate, și a folosirii eficiente a capacităților de manevră și a armamentului din dotare, păstrăm fortăreața Bahmut în ciuda tuturor așteptărilor și pronosticurilor'', a mai spus Sîrskîi, care a explicat că, în timpul mai multor vizite la trupele din zonă, el și comandanții care au făcut deplasarea au căzut de acord cu privire la planurile de a rezista pe câmpul de luptă.

Militarii ucraineni, a spus el, studiază cu atenție ''vulnerabilitățile ocupanților pentru a folosi forța împotriva lor într-un mod cât mai eficient cu putință''.

''Principala noastră sarcină este să epuizăm forțele superioare ale dușmanului și să-i producem pierderi uriașe. Aceasta va permite crearea condițiilor necesare pentru eliberarea teritoriului ucrainean și pentru a ne apropia de victorie'', a mai explicat el.

Bahmut, care înainte de război avea o populație de circa 70.000 de oameni, a fost practic distrus în cele aproape opt luni de lupte intense din zonă, amintește Reuters.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău