Rusia a început să pompeze petrol din Kazahstan spre Germania via Polonia, prin conducta Drujba

  • 27 Februarie 2023 17:00
Rusia a început să pompeze petrol din Kazahstan spre Germania via Polonia, prin conducta Drujba

Transneft, compania care deține monopolul asupra conductelor petroliere din Rusia, a anunțat luni, 27 februarie, că a început să pompeze petrol din Kazahstan spre Germania via Polonia, prin conducta Drujba. În paralel, Transneft a oprit livrările de petrol rusesc către Polonia, invocând lipsa unor plăți și calendarul livrărilor, transmite digi24.ro.

Uniunea Europeană a încetat să mai cumpere țiței rusesc prin rutele maritime, începând din data de 5 decembrie 2022, în cadrul sancțiunilor impuse Rusiei după invadarea Ucrainei, însă unele țări din blocul comunitar, care nu au acces la mare, continuă să primească țiței rusesc prin conducte.

Anterior, firma kazahă KazTransOil a informat că luni, 27 februarie, a livrat 20.000 de tone de petrol în Germania prin conducta petrolieră rusească Drujba (Prietenia). Kazahstanul este puternic dependent de țara vecină Rusia pentru a-și putea exporta energia și nici nu este vizat de sancțiunile occidentale impuse Rusiei. Agenția de presă Itar TASS citează o declarație făcută de purtătorul de cuvânt de la Transneft, potrivit căruia documentația nu a fost finalizată pentru a putea fi făcute livrări de petrol în Polonia în a doua jumătate a lunii februarie și, în consecință, clienții polonezi ai Transneft nu mai primesc petrol, informează Reuters.

„Trebuia să fie pompat petrol spre rafinăriile poloneze în a doua jumătate a lunii februarie. Cu toate acestea, transmiterea ordinelor cu resursele confirmate și plata tranzitului nu a fost procesată. În plus, modificări făcute în calendarul livrărilor au exclus livrările spre clienții polonezi”, a precizat purtătorul de cuvânt de la Transneft. La finele săptămânii trecute, compania poloneză de rafinare a petrolului PKN Orlen a informat că a fost sistată furnizarea petrolului rusesc prin secțiunea conductei Drujba către Polonia, adăugând că va acoperi deficitul din alte surse.

Cu toate acestea, livrările de petrol rusesc spre Slovacia și Cehia prin ramura sudică a conductei Drujba continuă în regim normal, susțin operatorii conductei. Conducta Drujba pornește din Rusia și se ramifică în Belarus în alte două conducte, una către Polonia și cealaltă spre Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. 

Livrările de petrol rusesc prin conducta Drujba sunt exceptate de la embargoul pe care UE l-a impus Rusiei după declanșarea războiului contra Ucrainei, întrucât statele central-europene fără ieșire la mare dispun de opțiuni limitate de aprovizionare cu petrol pe cale maritimă.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău