Rusia: A început procesul fostului primar Evgheni Roizman, ultima figură proeminente a opoziției care se află încă în țară și care nu a fost încarcerată

  • 26 Aprilie 2023 12:15
Rusia: A început procesul fostului primar Evgheni Roizman, ultima figură proeminente a opoziției care se află încă în țară și care nu a fost încarcerată

Evgheni Roizman, fostul primar al celui de-al patrulea oraș ca mărime din Rusia, Ekaterinburg, este judecat miercuri pentru acuzațiile de discreditare a forțelor armate ruse în legătură cu războiul din Ucraina, transmite The Guardian.

El a afirmat că este acuzat pentru că a descris intervenția militară a Moscovei în Ucraina drept „invazia Ucrainei”, relatează agenția de presă franceză Agence France-Presse (AFP), scrie G4Media.

Roizman, care a fost un critic proeminent al Kremlinului, a declarat că știe că ar putea ajunge la închisoare în orice moment. El este ultima figură proeminente ale opoziției din Rusia care se află încă în țară și care nu a fost încarcerată. Acesta ar putea fi condamnat la cinci ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat, potrivit presei ruse de stat.

În august 2022, autoritățile au deschis un dosar penal împotriva lui Roizman pentru „discreditarea” forțelor armate ruse în comentariile pe care le-a făcut despre războiul din Ucraina.

Roizman, în vârstă de 60 de ani, a pledat nevinovat la începutul procesului de la Ekaterinburg, în cadrul unei transmisiuni în direct pe YouTube a audierii, potrivit AFP. Întrebat de judecător dacă își recunoaște vinovăția, Roizman a răspuns „nu”.

În 2013, el a devenit primarul de opoziție cu cel mai înalt profil din Rusia și a deținut funcția în orașul din Urali din 2013 până în 2018.

Toate celelalte personalități de top ale opoziției sunt fie în închisoare, fie în exil din cauza represiunii lui Vladimir Putin împotriva disidenței anti-Kremlin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău