Rusia a încălcat un tratat cu SUA care a contribuit la încheierea Războiului Rece

  • 15 Februarie 2017 09:14
Rusia a încălcat un tratat cu SUA care a contribuit la încheierea Războiului Rece

Moscova a desfășurat un nou tip de rachetă de croazieră cu rază medie de acțiune, în pofida plângerilor oficialilor americani că încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), care le interzice Statelor Unite și Rusiei să desfășoare astfel de rachete la sol, a declarat marți un înalt oficial din administrația Trump, citat de Reuters.

Rusia a desfășurat în secret racheta terestră de croazieră SSC-8, pe care o dezvoltă și testează de mai mulți ani, a afirmat oficialul, confirmând un material apărut inițial în New York Times, scrie News.ro

Potrivit unor informații care circulă pe internet, rachetele cu rază medie de acțiune au fost desfășurate în districtul militar central al țării. “Analizăm informația”, a precizat oficialul din administrația Trump.

Rusia ar avea în prezent două batalioane de astfel de rachete, dintre care unul se află la poligonul Kapustin Yar, din sud-estul țării, iar celălalt la o bază operațională din altă regiune, au declarat oficiali americani citați sub acoperirea anonimatului de New York Times.

“Știm că este o poveste veche. Rușii au construit și testat aceste lucruri, încălcând tratatul INF, încă din timpul administrației Obama”, a spus sursa citată de Reuters sub acoperirea anonimatului.

„Problema acum este că acestea sunt desfășurate și este o și mai mare încălcare a tratatului INF”, a adăugat oficialul.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat deocamdată informațiile.

Departamentul american de Stat a conchis într-un raport din 2014 că “Federația Rusă își încalcă obligațiile în baza Tratatului INF, de a nu deține, produce sau testa în zbor o rachetă de croazieră terestră cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri sau să dețină sau producă lansatoare pentru astfel de rachete”.

După acuzații, Moscova a acuzat Washingtonul că desfășoară “diplomație la megafon” și a negat informații că ar fi încălcat acordul care a contribuit la încheierea Războiului Rece dintre cele două țări.

Mai mult, Moscova susține că Statele Unite au încălcat INF prin desfășurarea de elemente ale scutului antirachetă în România.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău