Rusia a impus amenzi în valoare de 259 milioane de dolari pentru „informații interzise''

  • 23 Aprilie 2023 16:35
Rusia a impus amenzi în valoare de 259 milioane de dolari pentru „informații interzise''

Tribunalele rusești au examinat 49 de cazuri în cursul anului 2022 pentru refuzul de a șterge informații interzise pe internet și au impus amenzi în valoare de 21,12 miliarde de ruble (259,3 milioane de dolari), potrivit statisticilor publicate duminică de Departamentul Juridic al Curții Supreme din Rusia, transmite Agerpres.

Printre cele mai amendate companii s-a numărat gigantul informatic Google, proprietar al YouTube, împotriva căruia au fost deschise 18 procese.

În plus, au mai fost aplicate amenzi contra Meta, catalogată drept extremistă în Rusia pentru că a permis postări de ură împotriva acestei țări după începerea campaniei Moscovei în Ucraina, precum și contra altor resurse precum Wikipedia, Twitter sau Twitch.

Potrivit lui Vadim Subbotin, director adjunct al Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a comunicațiilor, Google, Facebook și Twitter au refuzat să elimine aproximativ 5.500 de materiale cu informații interzise în Rusia.

În total, anul trecut au fost deschise 130 de cauze de acest tip, din care au fost examinate 49, trei au fost închise, două au fost trimise înapoi pentru rectificarea protocoalelor și s-au întors la instanțe, în timp ce în 42 de cazuri tribunalele au pronunțat hotărâri.

Dintre acestea, 40 se refereau la persoane juridice iar două la funcționari.

În patru cazuri, instanțele s-au limitat la un avertisment, dar în celelalte 38 au fost aplicate amenzi.

Din totalul amenzilor, justiția rusă a primit 1,508 miliarde de ruble (18,5 milioane de dolari).

Rusia a aprobat în decembrie 2020 o lege care prevede responsabilități administrative împotriva companiilor care publică informații interzise, cum ar fi pornografie infantilă, instrucțiuni de fabricare a explozibililor, apeluri la proteste ale opoziției și, mai recent, acțiunile armatei ruse în Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău