Rusia a fost exclusă de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz

  • 23 Septembrie 16:35
Rusia a fost exclusă de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz

Reprezentanții Rusiei au fost excluși de la ceremoniile consacrate împlinirii a 80 de ani de la eliberarea de către Armata Roșie a lagărului morții nazist Auschwitz-Birkenau, a anunțat astăzi, 23 septembrie, muzeul Auschwitz, argumentând că o „astfel de prezență ar fi cinică” în contextul războiului în Ucraina, relatează France Presse, citată de Agerpres.

Este pentru a treia oară consecutiv când Rusia este exclusă de la aceste ceremonii comemorative după războiul declanșat de Moscova în Ucraina în februarie 2022, a subliniat luni muzeul Auschwitz.

Până la invazia în Ucraina, Rusia a participat mereu la ceremoniile care se desfășoară în fiecare an la 27 ianuarie, ziua în care soldații sovietici au descins la porțile lagărului de concentrare nazist, unde au descoperit circa 7.000 de supraviețuitori.

Este o aniversare a eliberării (lagărului). Ne aducem aminte de victime, dar celebrăm și libertatea. Este greu de imaginat prezența Rusiei, care în mod evident nu înțelege valoarea libertății”, a explicat directorul complexului memorial al fostului lagăr de concentrare, Piotr Cywinski, într-un comunicat.

Muzeul Auschwitz a calificat drept un „act de barbarie” invazia Rusiei în Ucraina.

Construit în Polonia ocupată, Auschwitz-Birkenau reprezintă simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a șase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în acest lagăr între 1940 și 1945, alături de peste 100.000 de deținuți de alte naționalități.

Circa 80.000 de polonezi neevrei, 25.000 de romi și 20.000 de soldați sovietici au fost uciși la Auschwitz de către naziștii germani, amintește AFP.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:1,54 m/s
Tue
21
Wed
20
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău