Rusia a deschis dosare penale pe numele judecătorilor Curții Penale Internaționale și a procurorului-șef ce au cerut arestarea lui Putin

  • 20 Martie 2023 14:48
Rusia a deschis dosare penale pe numele judecătorilor Curții Penale Internaționale și a procurorului-șef ce au cerut arestarea lui Putin

​Procurorii ruși au deschis un dosar de urmărire penală împotriva judecătorilor Curții Penale Internaționale care au decis emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin, relatează Interfax.

Dosarul penal a fost deschis de Comitetul de Investigații al Rusiei pe numele judecătorilor Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aytala și Sergio Gerardo Ugalde Godinez, dar și a procurorului-șef al CPI, Karim Khan, potrivit Hotnews.ro.

„Acțiunile judecătorilor Curții Penale Internaționale conțin indicii de infracțiuni în temeiul părții (...) din Codul penal al Federației Ruse privind detenție ilegală în mod deliberat, precum și ca pregătire pentru un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin, care se bucură de protecție internațională, pentru a complica relațiile internaționale”, afirmă un comunicat remis presei de procurorii ruși.

Karim Khan este cercetat și în temeiul articolului din Codul Penal al Rusiei „acuzarea ilegală a unei persoane de săvârșirea unei infracțiuni grave sau deosebit de grave, precum și pregătirile pentru un atac asupra unui reprezentant al unui stat străin beneficiind de protecție internațională, pentru a complica relațiile internaționale”.

„Urmărirea penală [a lui Putin] este evident ilegală, întrucât nu există temeiuri de tragere la răspundere penală. În conformitate cu Convenția pentru prevenirea și pedepsirea infracțiunilor împotriva persoanelor protejate internațional din 14.12.1973, șefii de stat se bucură de imunitate absolută de jurisdicția statelor străine”, afirmă un comunicat emis de Comitetul de Investigații de la Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău