Rusia a deschis dosar penal pe numele judecătorilor lituanieni care l-au condamnat pe ministrul sovietic Iazov

  • 10 Aprilie 2019 11:33
Rusia a deschis dosar penal pe numele judecătorilor lituanieni care l-au condamnat pe ministrul sovietic Iazov

Comitetul de Anchetă al Federației Ruse a deschis un dosar penal împotriva judecătorilor lituanieni de la Curtea Districtuală din Vilnius care l-au condamnat în absență la închisoare pe fostul ministru sovietic al apărării Dmitri Iazov în cazul confruntărilor care au avut loc în Lituania în ianuarie 1991 - scrie Ukrinform, citând presa rusă.

„Ca urmare a verificărilor procedurale, Comitetul de Anchetă al Rusiei a deschis un dosar penal împotriva următorilor judecători ai Curții Districtuale din Vilnius: Ainora Macevičienė, Aiva Survilienė, Virginija Tamošiūnaitė și Artūras Šumskas. Aceștia sunt suspectați de a fi comis o infracțiune prevăzută de Articolul 305, aliniatul 2 din Codul Penal al Rusiei (Pronunțarea cu bună știință a unei condamnări nedrepte)" - a precizat Svetlana Petrenko, reprezentant oficial al Comitetului de Anchetă din Rusia.

Amintim că fostul ministru sovietic al apărării Dmitri Iazov (94 de ani) și fostul ofițer KGB Mihail Golovatov au fost condamnați în absență, la 10, respectiv 12 ani de închisoare, pentru crime de război și crime împotriva umanității, în urma unei decizii a Curții Districtuale din Vilnius, care a judecat dosarul evenimentelor din 13 ianuarie 1991.

Alte câteva zeci de persoane care dețineau diverse funcții în perioada URSS au fost condamnate în Lituania în același dosar. 14 persoane au murit și peste 1.000 au fost rănite în noaptea de 13 ianuarie 1991, când unități militare sovietice și trupe speciale au preluat cu forța controlul asupra turnului de televiziune din Vilnius.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău