Rusia a contestat decizia CtEDO privind agricultorii din Dubăsari prin care a fost recunoscută vinovată de violarea dreptului la proprietate
-
31 Octombrie 2018 10:13
Guvernul Federației Ruse a contestat hotărârea CtEDO din iulie 2018, prin care Rusia a fost recunoscută vinovată de violarea dreptului la proprietate în privința a 1646 de țărani din raionul Dubăsari cu terenuri situate în zona controlată de regimul separatist de la Tiraspol.
Cererea Guvernului rus va fi examinată de un complet format din 5 judecători ai Marii Camere a CtEDO, potrivit unui comunicat de presă al Promo-LEX.
Federația Rusă a solicitat reexaminarea cazului Sandu și alții, deoarece consideră că nu are jurisdicție pentru regiunea transnistreană și nu se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor. Autoritățile din Federația Rusă fac referință la așa numitele organe transnistrene care în opinia lor se fac vinovate integral de blocarea accesului țăranilor la propriile terenuri de mai bine de 10 ani.
În cazul în care cererea Guvernului rus va fi admisă, atunci dosarul va ajunge în atenția Marii Camere compuse din 17 judecători ai CtEDO, care va examina argumentele Guvernului de la Moscova.
Alexandru Postica, Directorul Programului Drepturile Omului din cadrul Asociației „Promo-LEX”, a menționat că anterior, în mai multe cauze transnistrene examinate de Camera a doua a Curții, cererile de referire pentru Marea Cameră au fost respinse.
În iulie 2018, CtEDO a constatat că Federația Rusă a încălcat dreptul la proprietate pentru fermierii moldoveni din raionul Dubăsari, a căror terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol au fost sechestrate de către administrația regiunii transnistrene.
Deși cererea a fost înaintată și în privința Republicii Moldova, Curtea a constat că doar Federația Rusă se face vinovată de violarea dreptului la proprietate a reclamanților.
În această cauză reclamanți sunt 1646 de persoane fizice și 3 companii agricole din raionul Dubăsari (satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea și Cocieri). CtEDO a obligat Rusia să plătească fiecărui fermier câte 1500 de euro, iar companiilor agricole câte 5 mii de euro în calitate de prejudicii morale. În același timp, CEDO a dispus ca Guvernul rus să achite prejudicii materiale celor 3 companii agricole, în valoare totală de 245 mii 800 de euro. Rusia trebuie să mai achite 20 mii de euro pentru cheltuieli de reprezentare. În total Moscova are de plătit 2 milioane 749 mii 800 de euro, doar în acest caz.