Rusia a condamnat un regizor ucrainean la 20 de ani de închisoare

  • 26 August 2015 09:10
Rusia a condamnat un regizor ucrainean la 20 de ani de închisoare

Justiția rusă l-a condamnat marți la 20 de ani de închisoare pe regizorul ucrainean Oleg Sențov, declarându-l vinovat de comiterea a două atacuri teroriste și de pregătirea unui al treilea, în Crimeea.

Potrivit procuraturii, Sențov a înființat o grupare teroristă având legături cu ultranaționaliștii ucraineni din Sectorul de Dreapta, organizație interzisă în Rusia, după anexarea peninsulei în martie anul trecut. Întregul proces judiciar, desfășurat în Rostov pe Don (oraș rus în nordul Caucazului), a fost denunțat ca fiind o farsă de organizațiile pentru drepturile omului ruse și străine și a suscitat protestul cineaștilor europeni, inclusiv al lui Nikita Mihalkov, președintele Festivalului de film de la Moscova.

Un al doilea acuzat, Alexandr Kolșenko, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, fiind declarat vinovat de atacarea sediului partidului Rusia Unită, în Simferopol, capitala Crimeii, "datorită dezacordului său față de politica de partid" a Kremlinului.

Alți doi bărbați arestați în Crimeea în mai 2014 au fost condamnați la 7 ani de închisoare în luna decembrie a anului trecut de către un tribunal rus, care i-a găsit vinovați de acțiuni teroriste ca membri ai presupusei bande conduse de Sențov.

Imediat după auzirea sentinței, Sențov și Kolșenko au cântat imnul Ucrainei în fața diplomaților și jurnaliștilor ucraineni ridicați în picioare. "Slavă Ucrainei!", a strigat Sențov, care s-a declarat mereu nevinovat, după cum a informat agenția rusă Interfax din sală.

Cineastul, în vârstă de 39 de ani, afirmase în fața magistratului în timpul procesului: “Ne judecați într-un proces falsificat. Maidanul (masivele manifestații din centrul Kievului care au dus la alungarea de la putere, în februarie 2014, a anteriorului președinte al Ucrainei) este cel mai important lucru pe care l-am făcut în viață. Dar asta nu înseamnă că sunt un radical, care a dat foc militarilor Berkut [trupele speciale ucrainiene care au acționat în Maidan] sau a supt sângele cuiva. L-am alungat pe președintele nostru delincvent și, când țara dvs [Rusia] a ocupat Crimeea, m-am întors acolo și am acționat ca voluntar, ca pe Maidan”, a adăugat.

Potrivit acuzației, Sențov ar fi ordonat două atentate în Simferopol în aprilie 2014, primul la sediul organizației Comunității Ruse și al doilea la partidul Rusia Unită; și ar fi pregătit apoi distrugerea unei statui a lui Lenin în parcul din Simferopol, ceea ce nu s-a întâmplat. Doi dintre martorii cheie contra cineastului erau puși sub semnul întrebării: unul dintre ei a retractat declarația spunând că a fost făcută sub tortură, altul a fost dat afară din armată pentru instabilitate psihică și alcoolism.

EL PAIS, Spania
Traducerea Julieta Ioan

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău