Rusia a cerut OSCE „să dea o apreciere” legii anti-propagandă adoptată la Chișinău

  • 07 Februarie 2018 16:48
Rusia a cerut OSCE „să dea o apreciere” legii anti-propagandă adoptată la Chișinău

Rusia a cerut OSCE „să dea o apreciere” legii anti-propagandă, adoptată de Paarlamentul de la Chișinău, pe care Moscova o consideră discriminatorie la adresa mediilor rusești din Republica Moldova.  Un demers în acest sens a fost prezentat de reprezentantul permanent al Rusiei la OSCE, Aleksandr Lukașevici, transmite INFOTAG.

În demersul său, publicat pe Facebook, Lukașevici afirmă că „forțele rusofobe din Parlamentul Republicii Moldova au impus încă o dată voința lor asupra populației, încălcând dreptul fundamental la acces liber la informație”. "Aceasta arată că țara se îndepărtează tot mai mult de normele democratice, alunecând spre practicile totalitare de luptă cu punctele alternative de vedere. Acest act de discriminare deschisă a mass-media rusești este unul consecvent și este un nou atac antirusesc al majorității parlamentare de la guvernarea Moldovei", susține diplomatul rus. 

Lukașevici amintește OSCE numeroasele cazuri când jurnaliștilor ruși le-a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova și a adus drept exemplu ultimul caz cu echipa de filmare a posturilor de televiziune RTVI și NTV.

"O astfel de situație necesită o reacție imediată din partea instituțiilor specializate ale OSCE, în special a reprezentantului pentru libertatea mass-media. Ar fi interesant să auzim și aprecierea din partea Uniunii Europene referitor la măsura în care dorința aprigă a autorităților moldovene de a curăța spațiul informațional al țării corespunde valorilor europene", scrie Lukașevici.

Amintim că Duma de Stat din Federația Rusă a adoptat pe 24 ianuarie, o declarație privind așa-numita discriminare a mass-mediei ruse în Republica Moldova. În aceeași zi, un grup de deputați moldoveni a înregistrat în Parlamentul de la Chișinău un proiect de Declarație prin care condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova.

Parlamentul de la Chișinău a adoptat în decembrie anul trecut, o lege de modificare a Codului Audiovizualului, numită legea anti-propagandă, care interzice indirect retransmisiunea pe teritoriul Republicii Moldova a știrilor și emisiunilor cu caracter politico-militar din țările care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. Rusia nu a ratificat această Convenție și este vizată de noile prevederi care vor intra în vigoare la 11 februarie 2018.

Legea a fost promulgată la începutul lunii ianuarie de către șeful legislativului Andrian Candu în calitate de președinte interimar, după refuzul repetat al șefului statului Igor Dodon de a semna decretul de promulgare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău