Parlamentul ar putea condamna atacurile Rusiei asupra securității informaționale și amestecul în activitatea politică din Republica Moldova

  • 24 Ianuarie 2018 16:51
Parlamentul ar putea condamna atacurile Rusiei asupra securității informaționale și amestecul în activitatea politică din Republica Moldova

Un grup de deputați a înregistrat astăzi în Parlamentul Republicii Moldova un proiect de Declarație prin care condamnă atacurile Federației Ruse asupra securității informaționale naționale și amestecul abuziv în activitatea politică din Republica Moldova.

Conform proiectului, ”declarațiile denigratoare la adresa țării noastre și a cetățenilor noștri, blocajele impuse exportatorilor moldoveni, hărțuirea politică a oficialilor moldoveni, inclusiv a unor reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, reprezintă  implicarea fățișă a politicului de la Moscova și chiar a unor instituții ruse în politica din țara noastră și indică o atitudine provocatoare și neprietenoasă în raport cu țara noastră”, se arată într-un comunicat al Legislativului de la Chișinău.

În context, este exprimată îngrijorarea față de implicarea unor entități ale Federației Ruse în activitatea politică din Republica Moldova, prin patronarea unor partide de stânga și influențarea nedemocratică a votului pe care urmează să îl dea moldovenii.
 
Autorii subliniază ”netemeinicia deciziei adoptate de Duma de Stat a Federației Ruse  prin care se dorește limitarea accesului moldovenilor la programele unor televiziuni ruse, dând de înțeles că în realitate scopul principal al retransmiterii acestor emisiuni în Moldova nu a fost oferirea de programe calitative moldovenilor, dar folosirea acestui mijloc pentru a-i denigra și a le denigra țara. Această decizie vine să confirme, încă o dată, cu probe oficiale suplimentare, temeinicia deciziei Parlamentului Republicii Moldova de a întreprinde măsuri pentru securizarea spațiului informațional, dar în același timp face și mai evidentă imixtiunea politicului rus în conținutul programelor difuzate de Federația Rusă în Republica Moldova”.
 
Totodată, documentul face apel către înalții decidenți politici ai Federației Ruse să intervină pentru a stopa toate aceste abuzuri și campanii de denigrare a Republicii Moldova, stoparea oricărei forme de sprijinire a partidelor politice din țara noastră, menționând că finanțarea lor din surse externe este ilegală, la fel ca și susținerea lor prin alte modalități. 
 
Autorii optează, totodată, pentru un dialog constructiv care să ducă la eliminarea blocajelor apărute și la reluarea activităților care privesc consolidarea și dezvoltarea parteneriatului strategic dintre Republica Moldova și Federația Rusă. 
 
Inițiativa adoptării declarației aparține unui grup de deputați din fracțiunea Partidului Democrat din Moldova, grupul Parlamentar Popular European și deputați neafiliați. Documentul urmează să fie supus votului în una dintre primele ședințe ale plenului Legislativului din sesiunea de primăvară. 

Duma de Stat din Federația Rusă a adoptat în ședința plenară de miercuri, 24 ianuarie, o declarație privind așa-numita discriminare a mass-mediei ruse în Republica Moldova. Potrivit declarației, legea de modificare a Codului Audiovizualului care ar interzice retransmisia în R. Moldova a știrilor și emisiunilor politice din Federația Rusă, ar ”încălca normele de drept internaționale cu privire la libertate de exprimare” și ar constitui ”un nou act antirusesc”. 

Deputații ruși au făcut apel la ONU, Consiliul Europei și OSCE să evalueze actul legislativ adoptat de R. Moldova. De asemenea, ei au recomandat guvernului Federației Ruse să elaboreze o serie de măsuri care să permită accesul alternativ al cetățenilor R. Moldova la programele de știri rusești. 

Parlamentul de la Chișinău a adoptat în decembrie anul trecut, o lege de modificare a Codului Audiovizualului, numită legea anti-propagandă, care interzice indirect retransmisiunea pe teritoriul Republicii Moldova a știrilor și emisiunilor cu caracter politico-militar din țările care nu au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră. Rusia nu a ratificat această Convenție și este vizată de noile prevederi care vor intra în vigoare la 11 februarie 2018.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău