Rusia a bombardat din nou Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa

  • 10 Martie 2023 15:19
Rusia a bombardat din nou Zaporojie, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa

Armata rusă a lovit din nou în noaptea de joi spre vineri regiunea Zaporojie și centrul său administrativ cu același nume, în sudul Ucrainei, unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, lăsând mii de persoane fără curent electric, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Atacul a avut loc târziu în noapte, la câteva ore după ce Rusia lansase peste 80 de rachete asupra a peste zece regiuni ucrainene, soldându-se cu circa 10 morți și lăsând pentru câteva ore centrala nucleară deconectată de la rețeaua electrică a Ucrainei.

„Oroarea rusă a atacat din nou în mod cinic orașul nostru. În urma loviturilor, obiective de infrastructură critică au fost avariate”, a declarat Anatoli Kurtev, secretar al Consiliului municipal din Zaporojie, citat de Unian.

Un incendiu s-a produs în urma atacului, a spus el.

Potrivit informațiilor preliminare, două instituții de învățământ au fost avariate. Ferestrele clădirilor au fost spulberate, a adăugat Kurtev. Aproximativ 20.000 de oameni au rămas fără electricitate în urma atacului în Zaporojie, a precizat el. Alimentarea cu apă și cu agent termic a fost, de asemenea, întreruptă în unele zone ale orașului.

Serviciile de urgență din Zaporojie au intrat în alertă

„Toate serviciile (de urgență) au început imediat să acționeze pentru a elimina problemele. În prezent, alimentarea cu energie electrică, căldură și apă în Zaporojie a fost parțial restabilită. Lucrările sunt în curs de desfășurare”, a asigurat oficialul municipal.

Centrala nucleară din Zaporojie a fost complet deconectată de la rețeaua electrică exterioară joi, în urma atacurilor masive ale Rusiei la primele ore ale dimineții. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat joi seara că centrala a fost reconectată la o linie electrică externă după 11 ore în regim de urgență, când s-a bazat doar pe generatoarele diesel.

„Pierderea astăzi a întregii energii externe a demonstrat încă o dată cât de fragilă și de periculoasă este situația de la centrala nucleară din Zaporojie”, a avertizat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, reamintind că este a șasea oară când uzina rămâne decuplată de la liniile exterioare de energie electrică de la începutul invaziei și a ocupării centralei de către trupele ruse.

De asemenea, el a indicat că inspectorii AIEA, care staționează în centrală, au auzit din nou „bombardamente puternice”, un indiciu al intensificării activității militare în regiune.

AIEA cere de luni de zile crearea unei zone de securitate în jurul centralei pentru a evita riscul unui accident nuclear.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău