Rusia a atacat iar cu zeci de drone Ismailul: 6 oameni au fost răniți, infrastructura portuară a fost avariată / Mesaj Ro-Alert în 8 localități de pe malul românesc al Dunării

  • 13 Septembrie 2023 10:43
Rusia a atacat iar cu zeci de drone Ismailul: 6 oameni au fost răniți, infrastructura portuară a fost avariată / Mesaj Ro-Alert în 8 localități de pe malul românesc al Dunării

Un atac cu drone rusești ce a avut loc în noaptea de marți spre miercuri a avariat infrastructura portuară din portul Ismail și a rănit cel puțin șase persoane, dintre care 3 în stare gravă, a declarat guvernatorul regiunii Odesa Oleh Kiper. Autoritățile române au trimis mesaj RO-Alert în 8 localități din județul Tulcea, aflate în apropierea graniței cu Ucraina, scrie hotnews.ro.

„Mai multe grupuri de drone au fost lansate asupra districtului Ismail. Din nefericire, au existat lovituri: au fost înregistrate pagube în porturi și alte infrastructuri civile", a declarat Oleh Kiper.

Rușii au lansat peste noapte 44 de drone Shahed, dintre care 32 au fost doborâte, potrivit armatei ucrainene. Se pare că principala țintă a atacurilor a fost portul Ismail.

Ismail, alături de Reni, este unul dintre cele mai mari porturi fluviale pentru cereale din Ucraina și este situat pe Dunăre, la granița cu România.

Mesaj Ro-Alert în 8 localități de pe malul românesc al Dunării

Autoritățile române au emis, miercuri dimineață, un mesaj RO-Alert pentru mai multe localități din județul Tulcea, anunțând că există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian.

„Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adoposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori”, arată mesajul transmis populației.

Potrivit acestuia, durata estimată a evenimentului este de 90 de minute.

ISU Tulcea a precizat că mesajul a fost transmis populației din 8 localități: Luncavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina și Văcăreni.

Un mesaj RO-Alert similar a fost emis și în Galați. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galați, colonel Eugen Chiriță, alarma RO-Alert s-a dat în jurul orei 3.00 și a vizat zona Vama Galați Rutier spre localitatea Giurgiulesti. Nu s-au înregistrat incidente și nici apeluri la 112.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a decis, în 7 septembrie, adoptarea unor măsuri de protecție pentru populația din zone de pe teritoriul României învecinate localităților ucrainene Reni și Ismail, precum și emiterea de mesaje RO-Alert de către ISU, la notificarea MApN, privind riscul căderii unor „elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

Armata Română a anunțat că a început de marți instalarea spațiilor de protecție a populației din localitatea Plauru (județul Tulcea), în conformitate cu decizia din 7 septembrie a CNSU. Reamintim că cel puțin două drone lansate de ruși, în războiul declanșat Ucrainei, au căzut în România, la Plauru.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău