Rusia a ajuns pe „lista neagră" a țărilor care exercită cele mai mari presiuni la adresa artiștilor

  • 29 Martie 2019 10:07
Rusia a ajuns pe „lista neagră

Potrivit unui clasament mondial, Rusia s-a situat printre primele nouă țări care au exercitat cele mai mari presiuni la adresa artiștilor, în anul 2018. La această concluzie a ajuns organizația necomercială Freemuse.

Potrivit raportului întocmit de organizația necomercială Freemuse, Rusia și SUA au fost incluse în acest clasament al rușinii. Potrivit Freemuse, aceste țări au limitat libertatea creației artistice și științifice, care trebuie să fie garantate prin lege. În raport se mai precizează că, în total, în anul 2018, au fost semnalate 678 de cazuri de încălcare a drepturilor la respectarea libertății creației artistice.

Patru personalități culturale, două din Pakistan, una din Brazilia și una din Bangladesh, au fost asasinate, în 2018, se mai arată în raport. De asemenea, 19 artiști au fost condamnați la închisoare și peste 150 de artiști și muzicieni au fost reținuți, inclusiv sub pretextul combaterii terorismului. Lideri în acest clasament sunt Spania, Turcia, Rusia, China, Egipt, Iran și Cuba. Rusia a intrat în Top 3 al statelor care au încălcat dreptul muzicienilor de a se exprima. Freemuse a mai indicat că victime ale persecuțiilor autorităților devin foarte des personalități culturale, artiști și muzicieni care critică puterea din țara respectivă, inclusiv cei care critică "anexarea Crimeii" la Rusia.

Un astfel de exemplu pot fi presiunile exercitate la adresa Teatrului.doc, care se presupune că ar avea legătură cu susținerea regizorului ucrainean Oleg Sințov, menționează surse din rândul organizației Freemuse. De asemenea, în raport sunt amintite arestarea regizorului Kirill Serebriannikov, anularea concertelor trupei IC3PEAK și ale unor rapperi.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău