Rusia a ajuns la 225.000 de militari morți și răniți în războiul din Ucraina, arată o estimare a BBC rus. Cum calculează jurnaliștii victimele

  • 10 Iunie 13:45
Rusia a ajuns la 225.000 de militari morți și răniți în războiul din Ucraina, arată o estimare a BBC rus. Cum calculează jurnaliștii victimele

Potrivit celor mai mici estimări, Rusia ar fi pierdut 50.000 de oameni în invazia din Ucraina. Pierderile irecuperabile ale Moscovei, luând în considerare pe cei care au rămas invalizi din cauza rănilor sau a morții, s-ar putea ridica însă la cel puțin 225.000 de persoane, arată o estimare a BBC rus, citat de Europa Liberă, filiala rusă.

În ultimele două săptămâni, serviciul rusesc al BBC, împreună cu publicația Mediazone și o echipă de voluntari, a reușit să stabilească numele a 1.213 militari ruși uciși în Ucraina. Numărul total de morți ale căror nume au fost stabilite a depășit 25.000.

Rata de creștere a numărului de victime continuă să fie ridicată – de două ori mai mare decât media săptămânală confirmată a victimelor în cursul anului 2022.

Vorbim doar despre datele pe care jurnaliștii au reușit să le găsească și să le verifice din rapoartele oficialilor și ale presei, din publicațiile pe rețelele de socializare ale rudelor apropiate ale celor decedați, precum și din informațiile obținute la cimitire. „Numărul real al victimelor este mai mare decât cifrele pe care le-am stabilit”, a precizat publicația BBC.

Jurnaliștii și voluntarii care țin evidența victimelor din surse deschise au sugerat că lista lor ar putea conține jumătate din numărul de nume de morți care sunt înmormântați efectiv în Rusia, notează autorii publicației. Ei au ajuns la această concluzie studiind sistematic situația din cimitirele din peste 65 de orașe și sate rusești în ultimele 15 luni.

De la sfârșitul anului trecut, cele mai mari pierderi au fost înregistrate în rândul militarilor cu pregătire militară minimă. Printre aceștia se numără voluntari, mobilizați, prizonieri recenți, cei care luptă în cadrul PMC Wagner și unitățile paramilitare ale autoproclamatei „RPD” și „RPL”.

Autoritățile ruse nu oferă un număr oficial de victime în război, ultima dată cifrele fiind anunțate în septembrie anul trecut. De asemenea, autoritățile ucrainene nu raportează numărul victimelor militare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:1,54 m/s
Sat
23
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Arhivă Radio Chișinău