Rusia a ajuns în clasamentul primelor cinci țări din lume cu cea mai mare rată de creștere a cazurilor noi de infecție HIV

  • 07 Decembrie 2022 13:36
Rusia a ajuns în clasamentul primelor cinci țări din lume cu cea mai mare rată de creștere a cazurilor noi de infecție HIV

Rusia a fost inclusă în clasamentul primelor cinci țări cu cea mai ridicată rată de noi cazuri de infectare cu HIV, în 2021, scrie Rador.

Rusia reprezintă aproape patru procente din cele 1,5 milioane de noi cazuri infecții HIV de la nivel mondial. Rusia a fost depășită doar de Africa de Sud (14%, din totalul cazurilor noi), Mozambic (6,5%), Nigeria (4,9%) și India (4,2%). În același timp, țările africane (Tanzania, Uganda, Zambia, Kenya), precum și Brazilia au rămas în urma Rusiei, reiese din datele Programului Comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS) și Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), scrie Kommersant.

Estimările UNAIDS sunt în concordanță cu statisticile Ministerului rus al Sănătății, care a anunțat peste 50.000 de noi cazuri de infecții HIV în 2021. Ministerul amintește că fiecare al unsprezecelea cetățean rus cu infecție cu HIV nu știe despre diagnosticul său, în timp ce în Europa - fiecare al optulea pacient. Potrivit Rospotrebnadzor, Agenția Federală de Monitorizare a Consumatorului, HIV a fost detectat la 1,5 milioane de ruși. Aleksei Lahov, membru al delegației ONG-urilor la Consiliul Coordonator al UNAIDS, precizează că cifrele referitoare la Rusia sunt doar niște estimări, întrucât țara sa nu a furnizat oficial informații către ONU din 2018. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, referindu-se la datele din Rusia, plasează anual țara pe lista anti-liderilor. Centrul mai notează că situația se îmbunătățește în fiecare an. Astfel, la sfârșitul anului 2019, Rusia a devenit regiunea cu cele mai mari rate de incidență HIV din Europa, la 100.000 de locuitori existau 55 de cazuri, iar în 2017 erau 71 de astfel de cazuri.

Conform datelor oficiale pentru anul 2021, în Rusia trăiesc puțin peste 850.000 de persoane infectate cu HIV (Rospotrebnadzor susține că sunt 1,1 milioane de cazuri confirmate în laborator). Rusia menține o poziție de lider în lume în ceea ce privește acoperirea testării HIV - în 2021 această cifră era de peste 28%. În timp ce numărul de cazuri noi la nivel mondial s-a redus aproape la jumătate, de la 2,9 milioane, în 2000, numărul persoanelor care trăiesc cu HIV a crescut la nivel global de la 26 milioane la peste 38 milioane, în ultimele două decenii. Potrivit UNAIDS, acest fapt se datorează și progreselor în tratamentul HIV cu terapie antiretrovirală - pacienții cu acest diagnostic trăiesc acum mult mai mult.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău