Rusia a adus la granița cu Ucraina rampe de lansare pentru rachete Iskander

  • 05 Noiembrie 2014 09:46
Rusia a adus la granița cu Ucraina rampe de lansare pentru rachete Iskander

GAZETA WYBORCZA - "În apropierea graniței cu Ucraina au apărut șase platforme mobile de rachete Iskander.

Soldații ruși îndeplinesc serviciul în stare de pregătire maximă de luptă - a informat marți expertul militar ucrainean Dmitro Timciuk.

Potrivit lui Dmitro Timciuk din grupul "Rezistența Informațională", Rusia aduce neîncetat soldați și echipament pe teritoriul Donbasului, aflat în stăpânirea rebelilor.

"Aducerea de forțe și mijloace este observată în raionul Alcevsk-Stahanov-Pervomaisk. S-a constatat de asemenea că echipamentul militar din Rusia a fost dat brigăzii mecanizate a separatiștilor "Prizrac" (Spirit). Prin localitatea Krasnodon vine artileria", a informat Timciuk în raportul zilnic.

Potrivit expertului, în împrejurimile orașelor ucrainene Ienakevo și Makivka rușii amplasează sisteme de apărare antiaeriană, între care sisteme antiaeriene S-300. Din Makivka sosesc știri că echipamentul furnizat din Rusia poartă însemnele armatei ucrainene. Mai înainte, Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei a atras atenția că forțele adversarului pot ataca populația civilă pe teritoriile aflate în stăpânirea separatiștilor, pentru a arunca vina pe forțele guvernamentale ucrainene.

Mediile ucrainene sunt neliniștite cel mai mult de relatările despre rachetele Iskender, care, în opinia lui Timciuk, au apărut pe spațiul de la graniță în dreptul regiunii Donețk. S-a înregistrat acolo sosirea unei subunități (șase rampe) operațional-tactice ale sistemelor de rachete", a informat șeful "Rezistenței Informaționale".

Iskanderele sunt rachete balistice terestre cu aria de 380-500 km lansate de pe rampe mobile. Pot purta focoase convenționale și probabil și nucleare, deși Rusia nu a confirmat niciodată acest lucru. Ele servesc la lovituri de precizie asupra unor ținde terestre importante. În ultimii ani au fost folosite însă în primul rând pentru intimidare.

În anul 2011 Kremlinul a amenințat că, drept răspuns la planul privind construirea scutului antirachetă în Europa, Moscova va "trece la contramăsuri". Una din ele era amplasarea rachetelor Iskander în regiunea Kaliningrad. Acum mai bine de un an, mediile germane au informat că au fost amplasate rachete Iskander în apropierea graniței cu Polonia și de-a lungul graniței cu țările baltice. Ministerul Apărării al Federației Ruse a confirmat oficial că rachetele sunt amplasate la granița de vest a Rusiei.

Potrivit experțior ucraineni, situația în estul țării s-ar putea înrăutăți în scurt timp - după realizarea duminică a alegerilor autorităților în republicile separatiste Donețk și Lugansk. Luni, președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a numit alegerile o încălcare brutală a așa-zisului Protocol de la Minsk, semnat în 5 septembrie de către Ucraina, Rusia și OSCE. A subliniat că luptătorii proruși au respins calea politică de reglementare a crizei în estul Ucrainei.

Potrivit lui Dmitro Timciuk, separatiștii au creat în estul Ucrainei patru grupuri de atac formate din rebeli, mercenari și militari ruși. Forțele acestea numără circa 25.000 soldați și peste 100 tancuri. (PAP)

Traducerea: Maria Stanciu

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău