Rumoare după arestarea ministrului rus Timur Ivanov, aliatul lui Șoigu, cu o avere uriașă. „Nimeni nu l-ar fi închis pentru corupție”

  • 24 Aprilie 20:00
Rumoare după arestarea ministrului rus Timur Ivanov, aliatul lui Șoigu, cu o avere uriașă. „Nimeni nu l-ar fi închis pentru corupție”

Arestarea viceministrului rus al Apărării Timur Ivanov sub suspiciunea de luare de mită a declanșat numeroase semne de întrebare, speculații și dezvăluiri în presa rusă și pe canalele de Telegram. Publicația independentă de investigații iStories scrie că în spatele acuzațiilor de corupție s-ar afla de fapt suspiciunea de trădare, în vreme ce agenția Reuters observă că arestarea bruscă a înaltului oficial, un vechi aliat al actualului ministru al Apărării, a declanșat speculații cu privire la o bătălie în interiorul elitei ruse.

Un tribunal rus a ordonat miercuri arestarea unuia dintre adjuncții ministrului apărării Serghei Șoigu, sub suspiciunea de luare de mită, acesta fiind cel mai mediatizat caz de corupție de când președintele Vladimir Putin a declanșat războiul la scară largă din Ucraina, în 2022, scrie Hotnews.ro.

Timur Ivanov fusese reținut marți la locul de muncă de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) și a apărut ulterior, încă îmbrăcat în uniformă, într-o cușcă de sticlă în fața instanței.

Anchetatorii au susținut că Ivanov „a intrat într-o conspirație criminală cu terțe părți”, cu scopul de a primi „bunuri și servicii la scară deosebit de mare în timpul lucrărilor contractuale și subcontractuale pentru Ministerul Apărării". El riscă 15 ani de închisoare dacă va fi condamnat.

Doar că Ivanov nu este un simplu oficial al guvernului rus.

Arestarea bruscă a acestui aliat al ministrului Serghei Șoigu (din vremea în care acesta a fost guvernator al Moscovei, în 2012) a declanșat speculații cu privire la o bătălie în interiorul elitei, scrie Reuters, care menționează problema corupției ce a afectat forțele armate rusești post-sovietice.

Unii bloggeri ruși, care i-au acuzat de mult timp pe generalii de rang înalt de incompetență, s-au bucurat de aparenta cădere a unui oficial militar de rang înalt.

Unii au spus că arestarea ar putea fi o lecție publică pentru elită, scrie Reuters, deși alții au speculat că decizia este o lovitură pentru Șoigu, un aliat apropiat al lui Putin și unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia.

„Acuzațiile de mită sunt pentru public”

Kremlinul a declarat că Putin a fost informat și a adăugat că și Șoigu a fost informat în avans. Ministerul Apărării nu a făcut niciun comentariu. Un prieten apropiat al lui Ivanov, Serghei Borodin, a fost, de asemenea, acuzat de conspirație pentru luare de mită.

Site-ul independent de investigații iStories a mers mai departe, relatând miercuri că motivul real al arestării lui Ivanov este suspiciunea de trădare, citând două surse apropiate FSB.

„Acuzațiile de mită sunt pentru public. Ei nu vor să vorbească public despre trădare în acest moment - este un mare scandal. Este vorba de ministrul adjunct al apărării, la urma urmei", a declarat o sursă citată de publicație.

Cea de-a doua sursă a declarat că Vladimir Putin „a dat ordinul după ce a fost convins că acest caz se referă în mod specific la trădare” și că „nimeni nu l-ar fi arestat pe (Ivanov) pentru corupție”.

Un om foarte bogat

Ivanov, care a ocupat funcția de ministru adjunct din 2016, a fost responsabil de gestionarea proprietăților, locuințe, construcții și ipoteci la Ministerul Apărării - ale cărui cheltuieli au crescut vertiginos de la începutul războiului.

„Să spunem doar că ancheta nu a început ieri, alaltăieri sau chiar acum o lună", a declarat o sursă neidentificată din cadrul forțelor de ordine rusești pentru agenția de presă de stat TASS. Contrainformațiile militare FSB au fost implicate, a precizat TASS.

Ivanov a fost mult timp subiectul unor investigații jurnalistice care susțineau că el și familia sa duceau un stil de viață luxos, cu vizite la cele mai scumpe magazine din Europa și o serie de proprietăți imobiliare de lux.

În 2022, Fundația Rusă Anticorupție, condusă de fostul lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, l-a investigat pe Ivanov.

Acesta susținea că el și familia sa duceau o viață de lux, care includea iahturi, elicoptere, vizite pe Coasta de Azur, achiziții de diamante și chiar un conac din secolul al XIX-lea pe una dintre cele mai elegante străzi din Moscova.

Publicația Lenta scrie că ar fi vorba despre o casă care apare în romanul lui Mihail Bulgakov, Maestrul și Margareta.

Revista Forbes l-a catalogat pe Ivanov drept unul dintre cei mai bogați oameni din structurile de securitate din Rusia. Alte investigații au susținut că acte de corupție ar fi fost comise și în reconstrucția de către Rusia a Mariupol, orașul ucrainean de la Marea Azov care este controlat de forțele rusești.

Ivanov avea, aparent, mulți prieteni în cercul elitei ruse. În 2022, el a fost personaj secundar într-un episod comentat pe larg, când a acoperit de ochii indiscreți ai presei ceasul purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmtri Peskov.

Peskov venise să o sărbătorească pe soția lui Ivanov și se afișase cu un ceas care, potrivit investigatorilor lui Navalnîi, cu un ceas în valoare de 85.000 de dolari.

Ivanov, care a absolvit cu o diplomă în matematică la Universitatea de Stat din Moscova, a urcat în ierarhia sectorului de stat al energiei atomice din Rusia înainte de a deveni șef adjunct al guvernului regiunii Moscova sub conducerea lui Șoigu, care era pe atunci guvernator.

Unii bloggeri militari ruși i-au acuzat de mult timp pe generalii de rang înalt de corupție, în special după retragerea grăbită a armatei din anumite părți ale Ucrainei.

„Este clar că aceasta este o schimbare tectonică”, a declarat Iuri Podoliaka, unul dintre cei mai populari bloggeri militari pro-război. Și nu este vorba despre Ivanov... Sper că acesta este doar începutul”, a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău