Rosneft a renunțat la proiectul „Eurasia” și s-a alăturat unui grup energetic anglo-olandez

  • 23 Mai 2018 10:47
Rosneft a renunțat la proiectul „Eurasia” și s-a alăturat unui grup energetic anglo-olandez

Grupul rus Rosneft a renunțat la Eurasia, un proiect petrolier aflat în stadiul preliminar al explorărilor în Kazahstan, în schimb s-a alăturat grupul energetic anglo-olandez Royal Dutch Shell.

Obiectivul proiectului Eurasia îl reprezintă explorarea Depresiunii Caspice, din vestul Kazahstanului, prin realizarea unor foraje la adâncimi de până la 15 kilometri. Kazahstanul a estimat că rezervele zăcământului ar ajunge până la 60 de miliarde de tone de țiței. În stadiul preliminar al explorărilor, inclusiv forarea primului zăcământ, costurile sunt estimate la 500 de milioane de dolari.

Compania națională de petrol KazMunayGaz (KMG) din Kazahstan, grupul SOCAR din Azerbaidjan, firma americană de servicii geologice Neos și companiile energetice Eni (Italia) și CNPC (China) au semnat anul trecut pentru implicarea în proiectul Eurasia.

Anul trecut, tranzacția dintre KMG și China Energy Company Limited (CEFC) a primit aprobarea autorităților din România, iar participarea KMG și CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%. 
KMGI este controlată de compania energetică de stat KazMunayGas din Kazahstan, dar principalele sale active sunt în România, unde are o participație majoritară în Rompetrol Rafinare, care deține rafinăriile Petromidia și Vega, precum și Rompetrol Petrochemicals.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,06 m/s
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău