Rosian Vasiloi | 7 ani de la acel oribil omor al lui Vadim Pisari de către un „pacificator” rus și refuzul autorităților ruse de a investiga eficient această crimă
-
02 Ianuarie 2019 12:46
1 ianuarie 2012, ora 7:30 este omorât un tânăr de 18 ani Vadim Pisari de Veaceslav Cojuhari un „pacificator” rus, un membru activ al trupelor de ocupație în Republica Moldova. Cazul a avut loc pe teritoriul controlat de către autoritățile constituționale - la postul de control nr. 9 Vadul lui Vodă – stăng al „forțelor pacificatoare”, scrie expertul Rosian Vasilor pe bloul său.
„Cine își aduce aminte de acel omor? Nimeni, în afară de părinții și rudele îndoliate!”, afirmă Rosian Vasiloi.
Acesta amintește despre cum a avut loc acest omor. Astfel, Vadim Pisari a locuit în Pîrîta, un sat situat pe malul stîng al rîului Nistru, controlat de autoritățile constituționale moldovenești. În dimineața zilei de 1 ianuarie 2012, după o petrecere de Revelion împreună cu prietenii săi, Vadim Pisari, însoțit de un prieten a mers pentru o plimbare cu o mașină pe malul drept al Nistrului în orașul Vadul lui Vodă. Pentru a ajunge la stația de alimentare cu petrol era necesar să traverseze un pod peste rîul Nistru situat la aproximativ un kilometru de satul lor. Posturile de control a forțelor pacificatoare sunt localizate la ambele capete ale podului ("postul de control din stînga" și "postul de control din dreapta"). Aceste posturi la acel moment erau controlate de către „forțele de menținere a păcii” care aparțin Federației Ruse, Republicii Moldova și regimului separatist. Comanda nr. 9 Vadul lui Vodă – stăng a fost asigurată de sergentul rus, Veaceslav Cojuhari, care a fost singurul înarmat cu o pistol mitralieră încărcat la momentul evenimentelor. La fiecare punct de control, blocurile de beton și barierele de metal au fost amplasate pe drum, în așa fel încît mașinile ar fi obligate să încetinească pentru a trece printre ele. Distanța dintre postul de control din dreapta și cel din stînga era de aproximativ 600 de metri. Mașina lui Vadim Pisari a ajuns la postul de control din stînga la aproximativ 07:10. Trei soldați, inclusiv Veaceslav Cojuhari, păzeau drumul. Veaceslav Cojuhari a ordonat șoferului să oprească mașina, dar Vadim Pisari nu a ascultat și a continuat drumul său.
„Importanța unui proces de reconciliere este fundamentul soluționării pașnice a unui conflict. Cu toate acestea, înainte de a lua o decizie de apreciere a rolului contingentelor de pacificare ruse și a forțelor transnistrene în menținerea păcii, ar trebui mai întâi a fi desfășurate discuții publice. Decizia de decorare a anumitor persoane trebuie luată nu pe seama unor idei politice și valori proprii de partid, ci în temeiul principiului meritocrației și legalității. În contextul dat, amintim Președintelui Igor Dodon că, ideile enunțate anterior privind decorarea militarilor ruși și transnistreni, dar și susținerea vădită a politicii unui stat străin, care își menține ilegal forțele de ocupare pe teritoriul Moldovei, sunt acțiuni îndreptate împotriva suveranității și inviolabilității teritoriale ale Republicii Moldova. Acestea fiind contrare jurământului depus la investirea sa în calitate de Președinte al Republicii Moldova: ”Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei”.